Slut med de sure opstød Se relaterede produkter

Slut med de sure opstød

Du kan sikkert genkende situationen: Efter en større middag med rigeligt af mad og drikke får du pludseligt et par sure opstød, hvor det river, smerter og brænder nede i halsen. For de fleste er fænomenet forbigående, men det skønnes, at omkring 5-10% af den voksne befolkning i Danmark hver dag kæmper med den slags udfordringer[1].

Sure opstød, halsbrand, brystsmerter og hoste er symptomer på den såkaldte refluks-sygdom, hvor syre fra mavesækken løber tilbage i spiserøret. I de fleste tilfælde er dette harmløst, men i gentagende tilfælde vil det i sagens natur medføre en nedsat livskvalitet og bør derfor behandles som en sygdom.

Ved overgangen mellem spiserøret og mavesækken findes den nedre lukkemuskel. Den sørger normalt for at holde mad og væske nede i mavetarmkanalen, hvor et særligt slimlag beskytter mavesækken mod den irritable syre[2]. Spiserøret er ikke udstyret med samme slimlag, og derfor opstår de sure opstød.

– Sure opstød kan jo være ret ubehagelige. De sjældne og milde tilfælde skal ikke behandles med medicin. Ved milde og ugentlige tilfælde bør man afhjælpe det med et syreneutraliserende middel. Ved daglige og kraftige tilfælde bør man søge læge for nærmere undersøgelse, fortæller apotekspersonale. 

[1] Se artiklen ”Refluks” af speciallæge Svend Schulze på sundhed.dk (fagligt opdateret 13.12. 2018).

[2] Se artiklen ”Halsbrand, sure opstød, mavesyre-reflux og spiserørskatar” på netdoktor.dk, skrevet af læge og PhD i mave-tarmsygdomme Johan Burisch (sidst opdateret 19.01.2018).

Flere årsager til refluks

Der kan være mange årsager til mavesyrerefluks. Nogle af de almindeligste årsager er følsomhed overfor bestemte og krydrede madvarer, for stort et indtag af alkohol, mavesår, galdesten og visse typer af medicin.

Ofte kan gravide opleve mavesyrerefluks, da den forstørrede livmoder presser mave-sækken sammen. Det øgede tryk har derfor en tendens til at skubbe maveindholdet op i spiserøret. Samtidig ændres gravides hormonbalance med en øget mængde af hormonet progesteron, der fører til en generel afslapning af den nedre lukkemuskel.

Ældre mennesker kan blive udfordret af mavesyrerefluks, da lukkemusklen gradvist svækkes med alderen. Slimhinden i maven hos den ældre del af befolkningen er mere følsom over for mavesyren, så ældre mennesker får flere gener af syren. Samtidig kan nogle slags smertestillende medicin forstærke netop disse gener.

Sådan behandles sure opstød

Når du skal behandle de sure opstød, er det afgørende at kigge på hyppigheden af opstødene og hvor kraftige de er. I enkeltstående tilfælde kan du klare dig uden medicin ved at drikke vand eller mælk, undgå at spise fed og krydret mad og lade være med at spise lige før sengetid.

Hvis du har milde tilfælde af mavesyrerefluks, vil det være en god idé at tage en dialog med det faguddannede apotekspersonale og få individuelle råd til at afhjælpe generne med et relevant håndkøbslægemiddel.

Ved daglige og mere kraftfulde opstød er det vigtigt at søge egen læge. Lægen kan undersøge symptomerne nærmere, stille en diagnose og anbefale en behandling med eksempelvis et kraftigt syredæmpende middel, en ændret livsstil og om nødvendigt en operation, hvor man laver en ny lukkemekanisme i spiserøret.

Få råd på apoteket

På apoteket står faguddannet personale klar til at rådgive dig om, hvordan du kan forebygge, lindre og behandle mavesyrerefluks:

– Sure opstød er et udbredt fænomen hos mange danskere. Vi giver gode råd til alle former for mavesyrerefluks og til, hvordan man kan afhjælpe problemet. Udover gode råd til livsstilsændringer tilbyder vi en bred vifte af produkter, der kan være med til dæmpe de sure opstød og holde mavesyren i skak, udtaler apotekspersonale.

Gode råd mod sure opstød

  • Hæv hovedenden af sengen. Det mindsker refluks om natten.
  • Tab dig i vægt, hvis du er overvægtig.
  • Nedsæt dit alkoholforbrug.
  • Afstå fra sene og store aftenmåltider, da disse øger den natlige syreproduktion.
  • Undgå stramtsiddende tøj.
  • Hold op med at ryge.
  • Undgå arbejdsstillinger, som kræver at du er bøjet fremover i lang tid.
  • Vær opmærksom på hvilken anden medicin, du bruger.
  • Vær opmærksom på mavesyrerefluks, hvis du bruger visse typer hjerte- og blodtryksmedicin. Spørg lægen. 

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, min.medicin.dk og sundhedsguiden.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen