Melatonin og søvn Se relaterede produkter

Melatonin og søvn

Søvn eller mangel på samme er et stigende problem i vores samfund. Langt de fleste mennesker har prøvet at ligge søvnløse i ny og næ – men når søvnproblemet bliver vedvarende, koster det på flere fronter.

Søvn er lige så vigtigt som både kost og motion, men alligevel sover langt de fleste af os for lidt eller for dårligt. De mest almindelige udfordringer med søvn ses i indslumringsfasen, hvor man går træt i seng, men som ved et trylleslag pludselig mærker uro i hele kroppen og tankerne flyver. I den situation bliver man rastløs og irriteret og begynder at spænde i kroppen, hvilket heller ikke fordrer, at søvnen indfinder sig.

Der findes masser af gode råd til, hvordan denne problemstilling kan løses. En god idé kunne være at have en lille blok liggende, hvorpå man kan nedfælde nogle af de tanker, der holder en vågen. Man kan også læse en god bog, lytte til mindfulness-musik eller drikke beroligende urtete 1 times tid før sengetid. Såfremt man ikke er til te, kan mange af de samme pragtfulde beroligende urter fås i kapsler.

Den anden udfordring ser man ved folk, der falder fint i søvn, men vågner flere gange i løbet af natten. En let afbrudt nattesøvn er lige så frustrerende og kan skabe store ubalancer i vores i forvejen komplekse system. Det er inden søvnen, når det bliver mørkt, at vi danner vores søvnhormon melatonin, men produktionen stopper i det øjeblik, vi vågner og udsættes for lys.

Hvad er melatonin, og hvad betyder det for en god søvn?

Melatonin står for en god dyb søvn, men også blandt andet for vores generelle døgnrytme, energi, vitalitet og overskud samt aldringsprocesser. Hvis man længe nok tumler med denne problemstilling, begynder det at halte på flere fronter. Melatonin kan kun fås på recept her i Danmark, men man kan også i stedet sørge for at fodre kroppen med de rette næringsstoffer for at fremme de naturlige processer, der i sidste ende naturligt fremmer melatonin.

Forløberen for melatonin hedder tryptofan og er en essentiel aminosyre, der indtages i kosten. Der findes et utal af opskrifter, man kan nyde for at få nok tryptofan. Man kan også indtage tryptofan som kosttilskud, hvor den måske endda er sammensat med de elementer, der skal være til stede for at sikre omdannelsen fra tryptofan til melatonin. Her er der for eksempel tale om B3-vitamin, hvis tilstedeværelse i kroppen er nødvendigt. I så fald det er i mangel, omdannes tryptofan i stedet til B3-vitamin. Kroppen er - som tidligere nævnt - meget kompleks, og der foregår så mange fantastiske processer inde bag kulissen, som vi ikke kan se med det blotte øje – men ubalancer vil over tid kunne mærkes.

Såfremt man lider af søvnproblemer i den ene eller anden retning, så er det vigtigt at få fundet årsagen, så man kan få lukket problemet, inden det laver alt for meget rod. Hvis årsagen er af mere alvorlig karakter, skal man selvfølgelig kontakte lægen for nærmere uddybelse. Er problemet derimod af mindre størrelse, så kig på de mange søvnråd og prøv dem af. Det kan ligefrem være en mulighed for at skabe nye, sunde vaner omkring sengetid – og det er langt de fleste forundt.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen