Kend forkølelsen Se relaterede produkter

 

 

Kend forkølelsen

En talemåde siger, at en forkølelse tager en uge, lige meget hvad du gør. Du kan dog få de syv dage til at gå lidt hurtigere ved at lindre symptomerne.

Forkølelse er en virusinfektion, der typisk rammer næse og svælg. Det er noget, som næsten alle oplever på et eller andet tidspunkt. En virusinfektion kan ikke behandles med antibiotika - det er kroppens eget immunforsvar, der skal bekæmpe infektionen.

Symptomerne varierer fra person til person - afhængigt af forkølelsens intensitet - men er som regel disse:

  • Ondt i halsen og eventuelt synkesmerter
  • Nyseanfald
  • Løbende næse - startende med vandigt sekret, der siden bliver tykkere og gulligt/grønt
  • Stoppet næse - efterhånden svulmer slimhinderne så meget op, at passagen gennem næsen lukkes
  • Hoste og øget slimproduktion i de øvre luftveje

Forkølelsesvirus er meget smitsomt og smitter specielt i starten, ved at man gennem nys sender viruspartikler rundt i omgivelserne. En god håndhygiejne er særlig vigtig, når du er forkølet eller gerne vil undgå at blive det, da du ellers let kan få eller give sygdommen videre til andre. Sygdommen er som regel mild og overstås normalt på en uges tid. Den er i sig selv normalt ikke farlig, men især hos meget små børn kan luftvejene blive påvirket så meget, at et lægebesøg kan være tilrådeligt.

Lindring af stoppet næse

Du kan lindre forkølelsessymptomerne i næsen på flere måder. Effektive ikke-medicinske behandlinger er at hæve hovedlejet i sengen og at skylle næsen med saltvand. Du kan også lindre symptomerne medicinsk. En næsespray mod stoppet næse får slimhinden i næsen til at trække sig sammen, så der igen bliver plads til, at luften kan passere. Vær opmærksom på, at du kun må anvende den i en uge ad gangen.

Lindring af halssmerter og hoste

Der findes forskellige sugetabletter, der hjælper mod symptomerne i mund og svælg. Nogle virker desinficerende, andre smertestillende, og nogle har begge virkninger. På dit apotek kan du få hjælp og rådgivning om, hvad du skal vælge - afhængigt af dine symptomer. En anden typisk følgesvend til forkølelse er hoste. Den kan være med eller uden slim. Slimen dannes ved, at slimhinderne i de øvre luftveje og lungerne er overstimulerede. Du kan som regel selv hoste slimen væk. Afhængigt af hvad du oplever, kan du også få hjælp fra forskellige midler.

Til hoste med slim findes midler, der hjælper med at få slimen væk fra luftvejene. De findes som hostesaft eller brusetabletter. Fælles for disse er, at de påvirker slimens viskositet, det vil sige, at de gør slimen mere tyndtflydende, så du lettere kan hoste den op. Det kan betyde, at du i nogle tilfælde kommer til at hoste mere. Men det er et godt tegn, fordi du får fjernet slimen fra luftvejene.

Til tør irritationshoste uden slim findes hostesaft med antihistamin eller tabletter, der undertrykker hosterefleksen. Disse bruges som regel før sengetid, så du kan få ro om natten. Bruger du hostestillende midler i løbet af dagen, så vær opmærksom på, om der er slim til stede. I disse tilfælde er det bedre at få fjernet slimen med et slimløsende middel.

Forværring af en forkølelse

Som nævnt er forkølelse normalt ganske ufarligt. Der kan dog opstå følgesygdomme i forbindelse med en forkølelse. Kommer der pludseligt feber eller smerter i bihuler, ører eller i lungeregionen, kan der være stødt bakterielle betændelser til. I disse tilfælde skal du søge læge, der som regel vil behandle med antibiotika. Du skal også søge læge, hvis du er astmatiker og i forbindelse med en forkølelse oplever forværring af din sygdom. Endelig er det altid en god ide at kontakte lægen, hvis der er tale om helt små børn. Har du spørgsmål, eller trænger du bare til lindring, så er du altid velkommen på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen