Blister i munden Se relaterede produkter

 

 

Blister i munden og på tungen

Blister og blæner i munden er udbredt og giver smerte, når du spiser, taler og drikker. Årsagen til udbrud af blister er ikke kendt, men har en sammenhæng med dit immunforsvar.

Blister i munden kaldes også blegner, blæner eller after. Årsagen til disse sår i mundslimhinden er ikke helt kendt, men blister ligner i høj grad virussår. Man mener, at en påvirkning af kroppens immunforsvar spiller en rolle for udviklingen af blister. Stress, glutenallergi, virusinfektioner, vitamin- og jernmangel øger sandsynligheden for at få udbrud af blister.

Blister starter ofte med en eller flere hurtigt voksende blærer, som på kort tid sprækker og derefter udvikler sig til sår. Da nerveender i såret derved blottes og overstimuleres betyder det, at du føler smerte og kan have svært ved at spise, tale og drikke. Blisterne optræder på de bløde steder i munden, på tungen og på indersiden af læberne. De rammer omkring hver femte af os, og hos nogle bliver de kroniske.

Blister og blæner i munden og på tungen rammer både børn og voksne, men smitter ikke. Det varer fra 4-7 dage fra en blist i munden opstår, til den forsvinder. Mod blister findes midler, som virker desinficerende og fremmer helingen af sårene. Desuden findes lokalbedøvende midler til at dulme smerten kortvarigt. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen