Forkølelsessår - Årsager, symptomer og behandling af forkølelsessår Se relaterede produkter

Forkølelsessår - Årsager, symptomer og behandling af forkølelsessår

Forkølelsessår er en almindelig herpessygdom, som mange danskere lever med. Det skyldes virussen HSV-1, og har du først haft udbrud én gang, vil virussen være i din krop resten af livet. Men der er flere ting, du selv kan gøre for at forebygge udbrud og minimere generne, når du får et udbrud.

Forkølelsessår er små, irriterende sår på læberne, der både er ømme, væsker og er svære at gemme væk. Forkølelsessår er en helt almindelig lidelse, men det er generende for dem, det rammer, og ofte er man mere disponibel for udbrud i efteråret og vinteren.

Du kan ikke slippe af med sygdommen, når først du har virussen i kroppen. Men der er flere ting, du kan gøre for at forebygge udbruddene og minimere generne. 

Hvad er et forkølelsessår?

Forkølelsessår er en herpessygdom, som skyldes en infektion med herpes simplex virus (HSV-1) i huden eller på slimhinderne. Det er ikke den samme virus, som forårsager herpes på kønsdelene, dette skyldes nemlig i stedet HSV-2-virus. I sjældne tilfælde kan personer, der er smittet med HSV-1 eller HSV-2, også opleve udbrud andre steder på kroppen. 

Typisk bliver personer med forkølelsessår smittet allerede fra barndommen, og hvis først virus er i kroppen, kan man desværre ikke slippe af med det igen. Hvor de fleste børn sjældent oplever udbrud, vil mange smittede senere i livet opleve tilbagevendende udbrud. Udbruddene bliver dog færre med alderen.

Forkølelsessårets symptomer

De fleste udbrud starter med en kløende og sviende fornemmelse på huden omkring området på læberne, som i løbet af få timer vil udvikle sig til smertefulde, væskende blærer, hvor huden også bliver rød.

Typisk vil et udbrud vare 7-10 dage, og i den periode vil de små blærer danne skorper, som falder af. Forkølelsessår danner ikke ar, men vil ofte komme igen de samme steder.

Hvilke årsager er der til forkølelsessår?

Har du først haft et forkølelsessår én gang, er sandsynligheden for, at du vil få udbrud igen ganske stor. Du kan ikke helt undgå udbrud, men der er forskellige udefrakommende faktorer, der øger risikoen for udbrud, og som du med fordel kan forsøge at minimere.

Solens stråler kan forårsage udbrud

Det ultraviolette lys fra solens stråler belaster huden og kan give hyppigere udbrud. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dine læber forsvarligt, inden du bevæger dig udenfor. Hvis du vil mindske risikoen for udbrud så vælg gerne en læbepomade med høj solfaktor.
Se udvalget af læbepomader

Øvrige virusinfektioner kan øge risikoen

Kæmper kroppen med andre virusinfektioner så som for eksempel forkølelse, svækker det også vores immunforsvar, og det gør, at forkølelsessår oftere bryder ud. Da der generelt er flere virusinfektioner i efteråret og vinteren, er forkølelsessår også mere hyppige i den periode.

Stress kan fremprovokere forkølelsessår

Er du stresset i perioder, vil du også ofte opleve hyppigere forekomst af udbrud med forkølelsessår. Får du ikke nok søvn, eller har du for travlt på arbejdet, har din krop mindre at stå imod med, og det giver gunstige forhold for HSV-1-virusset. Det samme gør sig gældende ved sygdom og feber, som også tærer på kroppens ressourcer, og du kan derfor i sygdomsperioder opleve flere forkølelsessår. Det er derfor vigtigt, at du holder din krop så sund som muligt, hvor du spiser varieret og eventuelt supplerer med kosttilskud.
Se udvalget af kosttilskud

Desuden fortæller flere kvinder, at de oplever en hyppigere forekomst af forkølelsessår under deres menstruation.                    

Forkølelsessår kan behandles på forskellige måder

Der findes flere forskellige præparater, som virker effektivt imod forkølelsessår. Du kan blandt andet få flere slags cremer, der går ind og hæmmer virussen. De kan fås i håndkøb på apoteket. Det er dog vigtigt for at opnå den optimale effekt, at du smører med cremen, så snart du mærker de første prikkende og stikkende symptomer. Se udvalget af cremer

Flere har også gavnlig effekt af plastre mod forkølelsessår. Plastret virker som et virusskjold og reducerer smitterisikoen fra forkølelsessåret. Også her er det vigtigt at anvende præparatet, så snart du mærker de første symptomer.

Oplever du ikke en gavnlig effekt af cremer, eller har du meget hyppige udbrud med forkølelsessår, kan det være, at du i stedet skal behandles med tabletter. De fås på recept og skal udskrives af din læge. Tabletterne kan også bruges som forebyggende behandling i en lav, daglig dosis, hvis du har meget hyppige udbrud. Særligt personer med svækket immunforsvar og kronisk infektion kan have gavn af forebyggende behandling.

Kan et forkølelsessår smitte?

Et forkølelsessår er meget smitsomme, særligt under udbrud hvor den ramte udskiller virus. Det smitter via berøring med det inficerede område, slimhindekontakt eller seksuel kontakt. Der går fem dage mellem smittetidspunktet, og til at de første symptomer opstår.

Er du ramt af forkølelsessår er det derfor vigtigt, at du er meget påpasselig under udbruddene. Undgå at kysse andre mennesker i perioden, rør ikke ved sårene for at minimere smitterisikoen og vask hænderne hyppigt.

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, Statens Serum Institut

Forkølelsessår er en helt almindelig herpessygdom, som skyldes virussen herpes simplex virus (HSV-1) i huden eller på slimhinderne. Man bliver ofte smittet i barndommen, men udbruddene vil typisk opstå senere.

Ja, forkølelsessår smitter, og særligt under udbrud, er det vigtigt at være opmærksom på ikke at være i fysisk berøring med andre med det udsatte områder. For eksempel skal man undgå at kysse nogen, ligesom den ramte skal være særligt opmærksom på god håndhygiejne for at nedsætte smitterisikoen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen