Ferie med slinger
Måske har du prøvet det selv eller oplevet det med dine børn: kvalme og utilpashed på vej ned ad autobahn eller på sejlturen til Norge. Læs videre her og få nogle tips til at forebygge og lindre transportsyge.
Transportsyge er en fælles betegnelse for søsyge, køresyge og luftsyge. Det opstår, når din hjernens opfattelse af kroppens bevægelser ikke er den samme som det, dine øjne oplever. Hjernen tror fejlagtigt, at du bevæger dig på en anden måde, end du faktisk gør.
De modstridende informationer kan hjernen ikke tolke, og derved opstår de gener, som vi kalder transportsyge. De opstår især på kringlede strækninger, og når det går op og ned.
Hvad er symptomerne?
Transportsyge kan give ubehag i form af døsighed, hovedpine og rødme afløst af bleghed, koldsved, tør mund, kvalme og opkastninger. Du får ikke nødvendigvis alle symptomer - det afhænger af, hvor svært du er ramt. Symptomerne kan vare ved i flere timer efter, at turen er overstået. Du kender måske fornemmelsen af, at jorden stadigvæk gynger under dig efter en sejltur. Det er tit børn, der får transportsyge. Ofte fordi de i højere grad er optaget af andre gøremål end at følge med i det omgivende landskab. Derved ser de noget andet, end det kroppen er udsat for.
Hvad er lindringen?
Der findes to typer af medicinske stoffer mod transportsyge: antihistaminer og scopolamin. Antihistaminer anvendes også til lindring af allergi. Men den type antihistaminer, man bruger mod transportsyge, er en lidt anden slags. De virker også mere eller mindre sløvende. Der er forskel på, hvor lang tid inden afgang, du skal tage et middel med et antihistamin. Nogle skal tages en halv time før, andre to timer før. Det er også forskelligt, hvor længe de virker. Generelt kan man sige, at jo længere tid, de virker, des mere sløver de. Antihistaminer mod transportsyge findes som tabletter og mikstur og kan købes i håndkøb. Hvis de skal anvendes af børn, så rådfør dig med din læge eller spørg på dit apotek først.
Et plaster med stoffet scopolamin kan også lindre transportsyge. Plastret sættes bag øret 5-6 timer før afrejse og virker i op til tre døgn, hvis du beholder det på. Det virker sløvende, og der kan gå op til 12 timer, efter du har taget det af, før virkningen aftager. Plastret fås i håndkøb, men må ikke anvendes af børn under 10 år. Ældre frarådes også at bruge det. Da al medicin mod transportsyge virker sløvende i en eller anden grad, bør det heller ikke anvendes af føreren af transportmidlet. Vil du undgå ubehag, så lyt også til de generelle råd mod transportsyge.
Hvis du har spørgsmål om transportsyge og lindringen af det, så er du altid velkommen til at spørge os på dit apotek.
- Spis let før og under turen - sult, tørst og overmæthed øger risikoen for ubehag
- Sæt dig forrest i bilen eller bussen, så du kan se vejen og horisonten
- Sid roligt eller læg dig ned
- Undlad at læse, tegne, spille og se film - hold blikket på horisonten
- Få børn til at tælle/lede efter ting udenfor, så de kigger ud af vinduerne
- Sørg for at få tilført frisk luft - og tag pauser med frisk luft så ofte som muligt
- Ophold dig midt på skibet, hvis du sejler
- Lad være med at drikke alkohol og ryge før og under rejsen
- Undgå ubehagelige lugte, som du i forvejen kan få kvalme af