Danskerne er blevet bedre til at spise fuldkorn – og mændene tager førertrøjen
Det er velkendt, at mange mænd er dårlige til at passe på sig selv. Usund livsstil og manglende evne til at finde lægen i tide er blandt hovedårsagerne til, at mænd i gennemsnit dør fire år tidligere end kvinder. Men når det gælder indtaget af fuldkorn, er der godt nyt.
Det er et nyt befolkningsstudie fra Kræftens Bekæmpelse, som viser en ganske overraskende udvikling inden for befolkningens forbrug af fuldkorn. ”Kost, kræft og helbred – Næste generationer” har indsamlet data fra befolkningen i årene 2015 til 2019, og undersøgelsen viser blandt andet, at befolkningen som helhed er blevet bedre til at spise fuldkorn. Mere overraskende viser undersøgelsen også, at mændene er blevet mestre i at lægge fuldkornsprodukter i indkøbskurven.
”Vi ser ofte, at kvinder er mere sundhedsbevidste end mænd, men når det kommer til fuldkorn, er billedet et andet – i hvert fald i vores undersøgelse,” siger Julie Louise Munk Andersen, ph.d.-studerende og medforfatter til studiet.
Studiet har undersøgt, hvad der karakteriserer dem, som spiser henholdsvis mest og mindst fuldkorn. Sandsynligheden for at spise den anbefalede mængde fuldkorn er størst blandt mænd, blandt unge under 30, ikke-rygere og folk med et moderat forbrug af alkohol. Fysisk aktive og normalvægtige (BMI under 25) er også typisk blandt de bedste til at spise fuldkorn.
Så meget fuldkorn bør du mindst få
Anbefalingen lyder, at voksne dagligt bør indtage mindst 75 gram fuldkorn per 10 MegaJoule (MJ). Da DTU i 2013 undersøgte danskernes forbrug af fuldkorn, var det kun 30 pct. der levede op til denne anbefaling. I det nye studie er det 54 pct. der dagligt får den anbefalede mængde fuldkorn.
10 MJ svarer til knap 2400 kcal, hvorfor 75 gram fuldkorn om dagen er nok for de fleste. Det svarer til en lille portion havregryn og et par skiver rugbrød. Men de 75 gram er mindstemængden – supplér gerne med fuldkornspasta, fuldkornsris, fuldkornsbrød og andre fuldkornsprodukter dagen igennem.
Fuldkorn har så mange sundhedsegenskaber, at det er svært at nævne alle. Men det stabiliserer blodsukkeret, så du ikke er så tilbøjelig til at overspise. Det gavner peristaltikken (tarmens bevægelser), så risikoen for tarmkræft reduceres. Det kan virke kolesterolsænkende og nedsætter dermed risikoen for åreforkalkning. Derudover indeholder fuldkorn en række vigtige vitaminer og mineraler, der bidrager til den generelle sundhed.
Partnerskab med mulig virkning
Studiets konklusioner kan ses som et rygstød til initiativet Fuldkornspartnerskabet, der siden 2009 har samlet fødevareproducenter, myndigheder og patientforeninger om en indsats for at få danskerne til at spise mere fuldkorn. Det er blandt andet sket ved en mærkning af fødevarer med fuldkorn, udvikling af nye fuldkornsvarianter af velkendte fødevarer og en kommunikationsindsats, der skal få danskerne til at til at vælge grovere alternativer. Den nemmere tilgang og øgede fokus på fuldkorn har givetvis en del af ansvaret for undersøgelsens resultater.
”Vi kunne se, at begge køn spiser mere fuldkorn, end vi har kunnet se i tidligere studier. Jeg tror, det hænger sammen med, at folk generelt er blevet mere bevidste om de sundhedsgavnlige effekter af at spise fuldkorn, samt at indholdet af fuldkorn i produkterne er steget over årene og flere produkter er kommet til,” siger Julie Louise Munk Andersen.
Hvis du pga. glutenallergi har svært ved at få dine 75 gram fuldkorn dagligt, kan du supplere kosten med kostfiber tilskud.