Se relaterede produkter

Av! Jeg har fået noget i øjet

Du kender nok følelsen. Et eller andet slører for dit syn og stikker, prikker eller svir inde i dit øje. Ofte generer det så meget, at du ikke bare kan ignorere det. Du er nødt til at få det ukendte objekt ud.

Størstedelen af kroppen har et skjold af hud til at beskytte sig. Men lige præcis øjet er blottet, så der ikke er noget til at skærme for synsfeltet. Det betyder også, at dit øje er særligt udsat for fremmedlegemer. Og øjets følsomme overflade er årsagen til, at det gør ondt selv at få et mikroskopisk sandkorn ind i øjet.

Heldigvis kan du ofte selv få de ubudne gæster ud af øjet igen.

Det kan du gøre

Start med at skylle øjet. Det øger tåreproduktionen, så tårerne kan transportere fremmedlegemet væk. Det er dog vigtigt, at du ikke bruger vand direkte fra hanen. Køb enten øjenbadevand på apoteket, der er skånsomt mod øjets overflade eller kog vandet fra hanen og afkøl det inden brug.

Hvis du mistænker, at der er gået hul på øjets overflade, må du hverken fjerne fremmedlegemet eller skylle det ud. Kontakt i stedet din læge. Er der ikke gået hul på øjets overflade, men du alligevel ikke kan skylle fremmedlegemet ud, eller symptomerne bliver værre dagene efter, bør du også opsøge din læge. Hvis objektet ikke bliver fjernet, kan du risikere ar eller betændelse på hornhinden.

Du må aldrig forsøge at fjerne fremmedlegemet selv med for eksempel fingrene, da det kan skade dit øje.

Pas på de sarte øjne

Det kan næsten ikke undgås at få noget i øjet en gang i mellem. Men det er en god idé at beskytte dine øjne, når du kan. Brug for eksempel solbriller på stranden, hvor der er meget sand, eller når du kører på cykel, hvor du kan risikere at få små insekter, støv eller sand i øjet.

Hvis det klør i dit øje, så sørg altid for at have rene hænder, så du ikke påfører øjet snavs fra dine fingre.

Husk også altid beskyttelsesbriller, hvis du for eksempel skal lave svejsearbejde eller arbejde med slagværktøj, hvor gnister og spåner fra metal eller træ kan ramme øjet.

 

Kilde: netdoktor.dk og sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen