10 gode råd til dig, der lider af husstøvmideallergi Se relaterede produkter

10 gode råd til dig, der lider af husstøvmideallergi

Døjer du ofte med snue, kløende øjne, løbende næse eller astmasymptomer, kan det være tegn på husstøvmideallergi. Symptomerne minder om almindelig forkølelse, så mange søger ikke hjælp. Det er ærgerligt, for den rette behandling kan ændre livskvaliteten betydeligt.

En forkølelse, der aldrig rigtig vil gå i sig selv. Tør hals og stoppet næse, når du vågner om morgenen. Lyder det bekendt? Så kan du være en af de cirka 14% af befolkningen, der lider af husstøvmideallergi.

Husstøvmider lever i vores hjem. De små kryb er cirka 1/3 mm lange, blege og kan ikke ses med det blotte øje. Husstøvmider bider ikke eller overfører sygdomme, men de er skadelige for vores helbred, fordi enzymer fra deres afføring ender i vores lunger. Til stor gene for særligt personer med allergi.

Efter pollen er husstøvmider den mest udbredte årsag til allergi i Danmark. Er du én af de mange danskere, der døjer med allergi over for de små kryb, er der flere forholdsregler, du skal tage dig.

Hvem rammer det?

Husstøvmideallergi kan ramme os alle sammen. Symptomerne kan virke uskadelige, men behandles allergien ikke, kan det over tid udvikle sig til allergisk astma. Derfor er det vigtigt, at du taler med din egen læge eller en allergiekspert, hvis du mistænker allergi mod husstøvmider.

Det er muligt at få en vaccine mod husstøvmideallergi, hvis du er særligt generet af symptomerne. Med behandlingen ændrer man immunsystems reaktion på det stof, du er allergisk over for. Det er i dag desuden muligt at behandle husstøvmideallergi med tabletter.

Tal med lægen om, hvad den rette behandling for dig er.

Hvordan fjerner man husstøvmider

Husstøvmider trives kun i et fugtigt miljø. De optager nemlig fugt gennem huden, hvilket betyder, at de tørrer ud og dør, hvis luftfugtigheden i hjemmet er lav. Derfor er det vigtigt, at du minimerer fugt i din bolig, hvis du vil være fri for de irriterende kryb.

Sådan holder du luftfugtigheden nede i dit hjem:

  • Luft ud flere gange i løbet af dagen – efter bad, madlavning, rengøring og tøjvask.
  • Sørg for gennemtræk 3 gange om dagen i 5-10 minutter - hele året.
  • Skru op for varmen, minimumstemperaturen indendørs skal være 20 grader i dagtimerne.
  • Tør vasketøjet udenfor eller i kælderen. Anvend kun tørretumbler, hvis den har udtræk til det fri eller er en kondenstumbler.

Soveværelset er vigtigst

Husstøvmider lever af hår og skæl fra mennesker og dyr, og de trives bedst i et varmt og fugtigt miljø. Derfor er vores soveværelser paradis for husstøvmider.

Mange undersøgelser har vist en højere koncentration af husstøvmider i støvet fra madrasser og på gulvet i soveværelset. De kan også være i tæpper og bløde møbler men udgør ikke lige så stor en gene her, fordi vi ikke som i soveværelset ligger med næse og mund i nær afstand og indånder husstøvmiderne.

Derfor er det ekstra vigtigt at være opmærksom på rengøring i soveværelset.

  • Vask sengetøj og rullemadras ved 60 grader, minimum hver 14. dag.
  • Vask dyner og puder fire gange om året ved 60 grader.
  • Børnenes sovedyr vaskes jævnligt ved 60 grader – blødt legetøj kan fryses, da husstøvmider dør efter to døgn med frost
  • Vælg en seng med ben, så fugten fra madrassen kan komme væk.
  • Brug af samme årsag ikke pladsen under sengen til opbevaring.
  • Gør grundigt rent én gang om ugen i hele boligen, luft ud efterfølgende.

Allergi hos de firbenede

Det er ikke kun os mennesker, der kan være plaget af husstøvmider. Oplever du, at din hunds hud pludselig klør mere end vanligt, kan det være tegn på en allergisk reaktion over for husstøvmider.

Udover at følge de gode råd om at lufte ud og holde soveværelset tørt og rent, kan din hunds allergi behandles på flere forskellige måder. For mere information spørg dyrlægen.

Kilder: Astma- og Allergiforbundet, sundhed.dk, husstøvmideallergi.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen