Jerntilskud hjælper til vellykket graviditet Se relaterede produkter

 

Jerntilskud hjælper til vellykket graviditet

Når du er i lykkelige omstændigheder vil du ofte rette tankerne mod de mange faktorer, der kan sikre dig et vellykket forløb under graviditeten, ved fødslen og tiden derefter. Mange kvinder i den fødedygtige alder har en lav jernstatus. Et jerntilskud hører derfor til blandt de vigtigste anbefalinger til gravide, da jernbehovet hos den vordende mor og det kommende barn stiger mærkbart gennem hele graviditeten.

 

Øget jernbehov

Jernbehovet bliver større under graviditeten, da både foster og moderkage har brug for jern. Samtidig øges mængden af røde blodlegemer hos den gravide med omkring en femtedel i forhold til før graviditeten, hvilket som minimum fordobler behovet for jern under graviditeten*.

 

Fyldte jerndepoter

Under graviditeten er det vigtigt at få jerndepoterne fyldt godt op og sikre, at de er fyldte under hele forløbet for at undgå jernmangel. Sundhedsstyrelsen anbefaler således gravide at tage et jerntilskud fra 10. graviditetsuge**, og fortsætte under resten af graviditeten, hvor barnet især fra uge 20 og frem til fødslen vokser sig stort og "fødedygtigt".

 

Tilbageholdende gravide

Imidlertid holder mange gravide sig tilbage for at tage jerntilskud grundet frygt for bivirkninger som kvalme, forstoppelse og andre mavegener. Det kan vise sig at være et uheldigt valg for den gravide kvinde, fortæller mangeårig forsker i jernstofskiftet overlæge Nils Milman:

– Nogle vordende mødre kan udvikle jernmangel eller en lav blodprocent, hvis de får for lidt jern under graviditeten. Det kan medføre generelle symptomer som træthed, uoplagthed, nedsat fysisk ydeevne, nedsat koncentrationsevne og psykisk ustabilitet. Tilmed kan jernmangel i graviditeten give risiko for en for tidlig fødsel og et barn med lav fødselsvægt – samt risiko for at barnet kan udvikle jernmangel og lav blodprocent i det første leveår, da barnet kommer til verden med ingen eller meget små jerndepoter.

 

Mindste effektive dosis

Nils Milman fortæller, at jern er et livsnødvendigt mineral, som kroppen bl.a. bruger til at danne det røde protein hæmoglobin i de røde blodlegemer samt myoglobin, som binder ilten i musklerne. Hæmoglobin transporterer ilt fra lungerne ud til alle kroppens celler, og i den proces er jern nødvendigt, for at ilttransporten kan fungere optimalt. Når den gravide tager jerntilskud er det vigtigt at ramme den rette dosis:

– I for store doser er jern skadeligt for kroppens celler, da jernet øger dannelsen af frie radikaler, som kan skade cellernes DNA. Derfor er det afgørende at finde frem til den mindste, effektive dosis, som kan forebygge jernmangel og jernmangelanæmi hos gravide. Den mindste effektive dosis vil desuden mindske eventuelle bivirkninger som kvalme og forstoppelse, pointerer Nils Milman på baggrund af sin mangeårige forskning.

 

Tag på apoteket

På apoteket står personalet klar til at besvare spørgsmål om graviditet, jerntilskud, dosering og indtag. Apoteket tilbyder jernpræparater til netop dette formål:

– Vi oplever mange gravide, som efterspørger viden om jerntilskud. Vi anbefaler generelt alle gravide at tage et dagligt tilskud fra den 10. graviditetsuge og frem til fødslen. Vi spørger ind til den enkeltes situation og vurderer hvilket produkt, som passer bedst dertil – og oplyser om den rette dosering, om hvornår og hvordan produktet skal indtages og om der eventuelt kan opstå bivirkninger, udtaler apotekspersonalet.

 

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd om jerntilskud og graviditet

  • Tag et jerntilskud fra 10. uge i graviditeten, jvf. anbefaling fra Sundhedsstyrelsen
  • Jerntilskud optages bedst sammen med et glas frugtjuice, som indeholder C-vitamin – fordi jernoptagelsen netop øges af C-vitamin
  • Kaffe, te, mælkeprodukter og kalktilskud (kalktabletter) må ikke tages sammen med jerntilskud, da de alle hæmmer optagelsen af jern
  • Hvis du har en historik med jernmangel og er gravid bør du tale med din praktiserende læge om korrekt dosering af jerntilskud
  • Søg råd og vejledning på apoteket om valg af det rette produkt

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsstyrelsen.dk og www.sundhed.dk (Patienthåndbogen).


*Se artiklen "Jern og graviditet" af speciallæge Marianne Christiansen på www.sundhed.dk (Patienthåndbogen), sidst fagligt opdateret 18. maj 2015.

**Se artiklen "Kost og kosttilskud" på www.sundhedsstyrelsen.dk (sidst opdateret den 21. januar 2016).

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen