Behandling af sår – hvad kan du gøre? Se relaterede produkter

Behandling af ar i ansigtet – hvad kan du gøre?

Synlige ar i ansigtet eller på kroppen fra eksempelvis operationer eller acne og bumser kan være generende og hæmmende. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at behandle de irriterende ar, men det er vigtigt at forstå hudens helingsproces først.  

Ar fortæller historier om et levet liv og kan minde dig om et styrt på cyklen som barn eller en graviditet. Afhængig af arrets størrelse og placering kan det dog også være hæmmende og irriterende for den ramte altid at skulle føle et behov for at gemme en del af sig selv væk.

Det er muligt at behandle og delvist fjerne eksisterende ar, afhængig af dets dybde og placering. Daglig behandling med en fed, helende creme kan hjælpe, ligesom det anbefales altid at huske solcreme, når du er udendørs. Solens ultraviolette stråler kan nemlig være hårde ved særligt nye ar, der ofte har en lysere pigmentering end den øvrige hud.  

Ved operationer og nye sår, er det desuden helt essentielt at forstå hudens helingsproces for at minimere risikoen for ny ardannelse.

Den rette sårbehandling er altafgørende

Der findes mange typer af sår, og behandlingen varierer derefter. Fælles for alle sår er dog, at de skal være rene, og at de heler bedst, når du sørger for at holde såret fugtigt hele tiden.

Det er en udbredt skrøne, at et sår skal dækkes med almindeligt plaster, som skal tages af med jævne mellemrum, så såret får mere luft. Et sår får ilt til cellernes vækst via dine blodbaner, og et tørt miljø gavner på ingen måde helingsprocessen. Tværtimod kan et fugtigt miljø nedsætte helingstiden med op til 50 procent.

Fugt gør, at hudcellerne deler sig hurtigere. Samtidig kan det virke lindrende, fordi smerte opleves mindre, når nervebanerne holdes fugtige. Avancerede plastre til fugtig sårheling er ideelle til at opnå det rette fugtige miljø, fordi de kan blive siddende i lang tid, så såret får ro til at hele. På den måde undgår du også, at huden danner en tør, kløende og hård skorpe, som kan falde af, forsinke helingen og øge tendensen til ar.

Et aflastende plaster, eksempelvis silikonetape, optimerer hudens helingsproces efter en operation. Faktisk kan det anbefales at bruge plastret dagligt i op til et par måneder efter operationen for at mindske ardannelse, afhængig af såret og placeringen.

>> Se vores udvalg af plastre.   

Hold såret rent

Udover at holde et fugtigt miljø omkring såret, er det altafgørende at holde området rent og frit for bakterier. Særligt hvis der er en hævelse omkring såret, er det vigtigt at få det renset grundigt. Det anbefales, at du skyller eller spuler såret med lunkent, drikbart vand og eventuelt mild sæbe, indtil alt snavs er fjernet. Du kan med fordel vaske efter med et fnugfrit kompres, en engangsvaskeklud eller en sårrenseserviet.

Uanset hvor banalt et sår er, er det meget vigtigt at holde øje med, at der ikke går infektion i det. Bliver såret pludselig rødt, varmt, hævet eller begynder at lugte, kan det være tegn på en infektion, ligesom pludselig feber eller forværret almentilpas kan. 

Søg skadestue eller læge, hvis du ikke selv kan få alle rester af snavs, jord eller asfalt ud af såret, eller hvis du ikke selv kan standse en eventuel blødning. Forsøg selv at standse blødningen ved at klemme sammen om såret, holde den beskadigede legemsdel over hjertehøjde og ved at lukke såret med en bandage, strip eller et plaster.

Vil du vide mere om sårbehandling og ar i ansigtet, så er du altid velkommen til at spørge på dit apotek.

 

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk, auh.dk, samvirke.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen