6 gode råd til at undgå efterårets første forkølelse Se relaterede produkter

6 gode råd til at undgå efterårets første forkølelse

Skiftet fra sommer til efterår betyder, at det også snart er sæson for de første forkølelser. Du kan desværre ikke kurere en forkølelse, men der findes flere præparater, der lindrer symptomerne. Derudover kan du gøre en hel del for helt at forebygge en efterårsforkølelse.

Sæsonbetonede forkølelser er en folkesygdom, og når efteråret for alvor tager fat, og temperaturerne falder, er vi særligt udsatte for de irriterende forkølelser. Hvert år bliver alle voksne danskere ramt i gennemsnit 2-4 gange, mens børn må gå gennem forkølelser 7-10 gange årligt i gennemsnit.

En forkølelse er en virussygdom i de øvre luftveje, som påvirker slimhinderne. De mest typiske symptomer er ondt i halsen, en generel sygdomsfølelse i hele kroppen og eventuelt let feber. Senere i forløbet er det meget almindeligt at opleve en tilstoppet eller løbende næse samt en irriterende og til tider smertefuld hoste. En forkølelse varer typisk i 7 dage.

Mens du desværre ikke kan kurere en forkølelse, kan du gøre en indsats for at styrke dit immunforsvar og dermed måske helt forhindre at blive ramt. Her giver vi dig vores 6 bedste råd mod forkølelse, så du forhåbentlig kan gå fri for efterårets folkesygdom.

1. Husk hygiejnen

Forkølelse er yderst smitsom, og den smitter primært via håndkontakt med smittede personer. Derfor er det vigtigt, at du husker den gode håndhygiejne, når du er sammen med en forkølet person. Har du givet hånd med en, der er forkølet, kan virus faktisk overleve på hænderne i flere timer. Vask derfor hænderne i vand og sæbe og brug også gerne håndsprit bagefter. Husk også at vaske og spritte dine børns hænder, når du henter dem fra skole eller daginstitution.

Se udvalget af desinfektionsmidler

Har du ikke mulighed for at vaske hænder med det samme, er det vigtigt, at du undgår at røre dig i ansigtet og særligt næse og øjne, efter du har været i kontakt med en forkølet person.

2. Husk motionen

Hvis du vil undgå at være en af de mange danskere, der bliver ramt af forkølelse, er det en rigtig god idé at huske den daglige motion. Fysisk aktivitet styrker nemlig dit immunforsvar, og det øgede blodomløb vil desuden hjælpe de hvide blodceller rundt i kroppen, så de kan beskytte dig mod infektioner.

3. Husk søvnen

Du styrker ligeledes dit immunforsvar, når du husker at prioritere din søvn. Dit immunforsvar bliver svækket, når du ikke får den nødvendige hvile, så forsøg at få de anbefalede 7-9 timer hver eneste nat. Nogle mennesker har brug for mere søvn, andre mindre. Men hvis du har en grundfølelse af træthed i løbet af dagen, er det et tegn på, at din krop har brug for mere søvn.

Har du svært ved at falde i søvn, kan det være en god idé at skære ned for koffeinholdige drikke, alkohol og skærmforbrug inden sengetid. Husk at holde et mørkt og køligt sovemiljø og brug eventuelt ørepropper, hvis du er lydfølsom.

Er det stadig svært at finde ned i den dybe søvn, kan du overveje et midlertidigt tilskud af baldrian. Baldrian er godkendt af Lægemiddelstyrelsen som et naturlægemiddel mod mental stress, uro og søvnbesvær. Det har sjældent bivirkninger, dog anbefales det, at du kun indtager baldrian i kortere perioder ad gangen, og aldrig inden du skal køre bil eller betjene andre maskiner.

Tilskuddet findes i kapsler, dråber og tabletter og har alle den samme, beroligende effekt.
Se udvalget af baldrian her

4. Husk D-vitaminerne

Når sommeren går på hæld, siger vi samtidig farvel til vores primære kilde til D-vitamin - solen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle danskere over 4 år dagligt indtager 10 µg D-vitamin i perioden oktober-april for at få dækket vores behov.

Det anbefales desuden, at gravide, ammende, mindre børn, børn og voksne med mørk hud, personer der går tildækket klædt samt personer, der undgår sollys, får et dagligt indtag på 10 µg D-vitamin hele året. Er du over 70 år, bor på plejehjem eller i øget risiko for knogleskørhed, anbefales et dagligt indtag på 20 µg D-vitamin.

D-vitamin er fuldstændig afgørende for et stærkt immunforsvar. Det hjælper din krop med at bekæmpe bakterier, samtidig med at det aktiverer de vigtige T-celler, som spiller en central rolle i bekæmpelsen af farlige infektioner.

5. Husk afslapningen

Når vi er stressede, går det ud over vores immunforsvar, fordi vi så producerer hormoner som kortisol, som svækker immunforsvaret. Udover at have en hel række negative bivirkninger, gør stress os altså også mere modtagelige over for sygdomme og forkølelser.

Har du svært ved at sove, huske, oplever du et øget temperament, føleforstyrrelser, manglende sexlyst, vægtøgning, hovedpine, mavepine, hjertebanken og svimmelhed, kan det alle være tegn på stress. Disse symptomer skal tages meget seriøst, da stress hurtigt kan udvikle sig til en alvorlig tilstand, der kan have stor indvirken på både dit fysiske og mentale helbred. Mistænker du stress, skal du tage kontakt til din læge.

6. Drop cigaretterne

Hvis du gerne vil undgå forkølelser generelt, er det en rigtig god idé at droppe cigaretterne. Rygning svækker dit immunforsvar, ligesom det ødelægger de fine fimrehår i lungerne og gør slimhinderne i næsen mere sårbare, som ellers er den første naturlige barriere mod infektioner.

Har du brug for hjælp til at kvitte smøgerne? Se vores udvalg af midler til rygestop her.

Kilder: Sundhedsstyrelsen, Københavns Universitet, Netdoktor.dk, sundhed.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen