Hold huden smidig hele vinteren Se relaterede produkter

Hold huden smidig hele vinteren

Vinteren er ikke hudvenlig. Kulde, blæst og lav luftfugtighed tørrer huden ud, hvis den ikke holdes blød, intakt og smidig. Den tørre vinterhud kan nemt føre til revner i huden, skældannelse i ansigtet, på hænder, arme og ben – og med en ubehagelig kløe til følge.

Hudens opgaver

Huden er kroppens største organ med en overflade på to kvadratmeter og en vægt på omkring tre kilo. En af dens vigtige opgaver er at være en naturlig barriere mod indtrængende bakterier, kemikalier og andre fremmede stoffer. Samtidig har huden til opgave at sørge for, at der ikke fordamper for meget vand fra kroppen.

Den udsatte hud

Livet igennem bliver huden udsat for slitage på forskellig vis. Den bliver udsat for vand, sæbe, kemikalier og kulde, hvilket er med til at skade hudbarrieren, så den ikke kan holde på fugtigheden. Nogle mennesker har tilmed en permanent sårbar hud grundet sygdomme som f.eks. atopisk eksem eller psoriasis.

Hudens komplekse struktur

– Huden er en levende organisme med en kompleks struktur, som blandt andet danner D-vitamin, åbner og lukker under påvirkninger og sender signaler om, hvordan vi har det. Huden passer på kroppen på forskellig vis – og det er vigtigt for vores velbefindende med en intakt, smidig, sund og fugtig hud, fortæller sygeplejerske og allergikonsulent Annemarie Yde-Andersen fra Allergikonsulenten.dk

Begynd tidligt på sæsonen

Annemarie Yde-Andersen opfordrer til, at man er ekstra opmærksom på huden i hele vinterhalvåret og indretter indsatsen efter ens individuelle situation og efter, hvor udsat ens hud er i dagligdagen. Det handler om at holde øje med de udsatte steder som f.eks. ansigt, hænder og fødder – og notere om huden bliver grålig og skællende.

 – Hvis skaden først er sket, kan det medføre revner eller betændelse og der er risiko for at udvikle eksem. Det er derfor en god idé at være tidligt ude og begynde en forebyggende behandling tidligt på sæsonen. Man kan måske huske tilbage på sidste vinter og om, hvorvidt man var tilpas med hudens tilstand dengang og så indrette sin behandling efter det, pointerer Annemarie Yde-Andersen.

Hun anbefaler at vælge en god fed creme med en passende fedtprocent til de mest udsatte steder og supplere med knapt så fedtholdige produkter til andre steder på kroppen. Det handler også om at vælge de produkter mod vinterhud, som man bedst kan lide at bruge:

– Der findes mange forskellige cremer på markedet, og nogle gange må man prøve sig frem for at finde det rigtige. Det er altid en god idé at kigge på indholdsstofferne og vælge et produkt uden parfumestoffer, hvis man vil undgå parfumeallergi. Under alle omstændigheder er det en god idé at rådføre sig med apotekspersonalet, understreger Annemarie Yde-Andersen.

>> Se vores udvalg af cremer 

Alt til hudpleje på apoteket

På apoteket kan man altid hente gode råd og vejledning i at vælge de rette hudplejeprodukter, der passer til ens hudtype og situation:

– Vinteren er hård ved huden og mange har brug for tilførsel af fedt og ekstra hudpleje netop nu. På apoteket tilbyder vi den rette rådgivning om hudpleje og har et bredt udvalg af hudplejeprodukter. Vi har bl.a. hudvenlig shampoo, læbepomader og plejende cremer uden parfume, konserveringsmidler og farvestoffer, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd mod tør hud

  • Smør din hud med creme 1-2 gange dagligt
  • Tag færre bade, brug køligere vand og spar på sæben
  • Vælg mild og hudvenlig sæbe og shampoo
  • Brug ekstra fede, plejende cremer hele vinterhalvåret
  • Vær ekstra opmærksom på at smøre kinder og andre udsatte områder
  • Brug handsker, når det er koldt udenfor
  • Luft ud regelmæssigt og dæmp varmen
  • Drik rigeligt vand i løbet af dagen

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsguiden.dk, www.sundhed.dk og www.allergikonsulenten.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen