Efterårsklar: 8 myter om immunforsvaret
Efteråret er de snottede næsers tid, og vi håber alle at have et immunforsvar, der kan tage kampen op. Men hvordan sikrer vi bedst at have et immunforsvar, der arbejder optimalt? Vi har bedt professor Hanne Frøkiær fra Københavns Universitet, der blandt andet har en Ph.D. i biokemi, om at forholde sig til otte udbredte myter.
Myte 1: C-vitaminer styrker immunforsvaret og er desuden en effektiv kur mod forkølelse
Svar: C-vitamin er et vigtigt vitamin at få jævnligt, da det er vandopløseligt og ikke lagres i kroppen i samme grad som de fleste andre vitaminer. Men man kan desværre ikke kurere en forkølelse ved at spise appelsiner eller få citron i teen. Vitaminet har en betydning for immunforsvaret, men det giver ikke nogen effekt at få mere af det, hvis man i forvejen får nok. Da C-vitamin-mangel er en sjældenhed i Danmark, er der ikke nogen særlig grund til at indtage citrusfrugter i overdrevene mængder. Men de udgør en fin C-vitamin-kilde i vinterhalvåret, hvor appelsinerne tilmed er af en god kvalitet.
Myte 2: Et glas rødvin og et stykke mørk chokolade ved sengetid holder immunforsvaret stærkt
Svar: Der er masser af gode stoffer i både rødvin og mørk chokolade, så det skader absolut ikke, hvis du har brug for lidt forkælelse. Så længe du holder dig under anbefalingerne for indtag af alkohol, sukker og fedt, vil en dosis i ny og næ næppe skade. Men alkohol lige før sengetid er dog en dårlig idé af helt andre årsager – og der er intet, der tyder på, at rødvin og mørk chokolade styrker immunforsvaret.
Myte 3: Hvis du er stresset på arbejde og får for lidt søvn, styrtdykker dit immunforsvar
Svar: Der er helt klart sammenhænge, selvom den præcise årsagssammenhæng ikke er helt klarlagt. Men hvis kroppen ikke restituerer tilstrækkeligt om natten, og hvis du for ofte har for mange stresshormoner i kroppen, vil det gå ud over dit immunforsvar på længere sigt. Kortvarig stress eller en enkelt nats dårlig søvn har dog næppe nogen betydning.
Myte 4: Hvis du vil klare vinteren uden virusinfektioner, skal du have masser af hvidløg, ingefær, gurkemeje – og skylle det hele ned med grøn te
Svar: Man kan bestemt ikke afvise, at disse stoffer har en positiv indvirkning på immunforsvaret. Det er bioaktive stoffer, som blandt andet stimulerer vores afgiftningssystemer og påvirker kroppen på celleniveau. Samtidig er der absolut intet skadeligt i at skrue op for indtaget af dem, så hvis det giver en god fornemmelse i kroppen, er det bare at fange an.
Myte 5: Fed fisk og masser af sol er guf for immunforsvaret
Det er rigtigt, at D-vitamin er essentielt for immunforsvaret. Men ligesom i tilfældet med C-vitamin, giver det ikke noget at få mere, hvis du i forvejen får nok. I vinterhalvåret kan det dog være en god idé at tænke lidt mere over at spise D-vitamin, fordi mængden af sollys falder drastisk. D-vitamin findes i fede fisk som makrel, sild, laks, hellefisk med flere.
Myte 6: Det er nødvendigt at supplere kosten med en vitaminpille i vinterhalvåret, fordi grøntsagerne ikke er så vitaminholdige
Nej. Hvis du spiser alsidig kost, kommer du ikke i vitaminunderskud. Selv frugter, der har været langt undervejs, er spækket med vitaminer. De frosne varianter af sommerens grøntsager har lige så mange vitaminer som de friske i sommerhalvåret. Men det er lidt en trossag. Hvis man har det godt med at tage en vitaminpille, skal man bare blive ved med det. Hvis du får flere vitaminer, end du har brug for, bliver de skyllet ud med urinen.
Myte 7: Antibiotika som penicillin ødelægger din tarmflora, og da en stor del af immunforsvaret sidder i tarmene, vil du efter eksempelvis en penicillinkur være langt mere udsat for vira
Sandt. Antibiotika slår en lang række bakteriestammer ihjel, så du bliver mere følsom over for vira. Det er meget forskelligt fra menneske til menneske, hvordan antibiotika påvirker immunforsvaret, men nogle vil opleve at få en virus- eller bakterieinfektion kort efter en penicillinkur.
Myte 8: Probiotika styrker immunforsvaret, så det er vigtigt med et jævnligt indtag af surmælksprodukter
Hvis man ellers har en sund tarmflora, vil surmælksprodukter næppe gøre nogen forskel. Men under eller efter en antibiotikabehandling kan tilskud af probiotika helt sikkert have en gavnlig effekt på immunforsvaret. Men det skal dog nok tages som shots eller tabletter, hvis det skal være i den fornødne koncentration.
På apoteket finder du både forskellige kosttilskud samt hjælpemidler til at få den fornødne søvn.