Jodtabletter

Jodtabletter bør kun tages på opfordring fra Sundhedsstyrelsen.

Jodtabletter i håndkøb på 65 mg. er ikke det samme som jodtilskud som kosttilskud, hvor mængden af jod er langt mindre.

Hvem bør tage jodtabletter?

Alle personer under 40 år, men primært børn og unge under 18 år samt gravide og ammende Denne gruppe har størst risiko for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen efter at have været udsat for radioaktivt jod.

Er du over 40 år, behøver du ikke indtage jodtabletter, da der ikke er påvist en sikker gavnlig effekt for aldersgruppen. Personer der har fået fjernet skjoldbruskkirtlen skal ikke tage jodtabletter.

Jodtabletter skal ikke tages forebyggende.

Hvorfor tage jodtabletter?

I tilfælde af en nuklear ulykke kan radioaktivt jod spredes gennem luften og optages i din skjoldbruskkirtel ved indånding af forurenet luft eller indtagelse af forurenet mad og drikke. Jodtabletter blokerer for optagelsen af radioaktivt jod i skjoldbruskkirtlen og reducerer dermed risikoen for at udvikle kræft i skjoldbruskkirtlen på længere sigt.

Bemærk, at jodtabletter kun beskytter mod radioaktivt jod og ikke mod andre radioaktive stoffer.

Hvornår skal man tage tabletterne?

Du bør kun tage jodtabletter efter opfordring fra Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsen informerer gennem medierne og på www.sst.dk i tilfælde af en nuklear ulykke.

Du kan læse om dosering i lægemiddelpakningen og indlægssedlen.

Forskel på kosttilskud og håndkøbspræparat

Jodtabletter i håndkøb på 65 mg. til brug ved nuklear ulykke ikke må forveksles med jodtilskud som kosttilskud, hvor mængden af jod er langt mindre. Jodtilskud som kosttilskud har ikke samme effekt.

 

Læs mere om jodbehandling på Sundhedsstyrelsen hjemmeside.

 

Kilde: Apoteket.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen