Sådan reducerer du knæsmerter efter løb
De fleste løbere – især dem, der træner meget eller stiller op i langdistanceløb – har på et eller andet tidspunkt oplevet at have ømme knæ efter at have løbet. For nogle er isposer en fast del af rutinen efter løbetræningen. Andre ignorerer det bare og venter simpelthen på, at smerterne skal gå over – indtil næste løbetur.
Det ville være en bedre løsning at forhindre ubehaget helt, og den bedste måde at støtte dine knæ til løbetræning på er at stabilisere knæleddet og sikre en effektiv fremadrettet bevægelse. Se, hvordan du reducerer knæsmerter med vores nyttige tips.
Hold alle led stabile og stærke for at forebygge skader
Når vi løber eller går, arbejder vores fødder, ankler, knæ og hofter sammen for at drive os frem. Hvis en del af kroppen er svag eller skadet, eller hvis vi træner med uhensigtsmæssig teknik, risikerer vi at bringe vores naturlige fremdrift ud af fatning og åbner op for problemer hele vejen gennem vores bevægeapparat.
Hvis du oplever ømme knæ efter en løbetur, uanset om det er træning eller konkurrence, er der ingen grund til at acceptere ubehag som en del af din rutine. Gør en indsats for at forbedre din teknik. Kontakt en fysisk træner, en løbetræner eller en specialist i sportsskader, som kan evaluere din gang- og løbeteknik, og arbejd derefter på at løse de problemer, der måtte være. Bed din træner om at anbefale stabiliseringsøvelser for at forebygge eller afhjælpe knæsmerter i forbindelse med løb. Hvis du ikke har adgang til professionel assistance, kan du finde klassiske stabiliseringsøvelser, som kan hjælpe dig med at reducere smerter i knæ og ankler, i ressourcer som Runner's World.
FUTURO™ tape og knæskinner stabiliserende knæstøtte bruges rigtigt, kan de også give kærkommen støtte og stabilitet og forbedre din evne til at bevæge dig. Akutte skader kræver naturligvis en professionel vurdering og behandling, og det samme gælder ledsmerter. Din læge eller træner kan anbefale den rette kompressionsmængde og rådgive dig om, hvordan og hvornår du bør bruge en knæskinne. Hvis du vil have lidt ekstra støtte, mens du træner med en knæskade, kan OTC-knæskinner give stabilitet, så du kan fortsætte din genoptræning.
Hvis dine knæ er sunde og smertefrie, og du gerne vil have, at de bliver ved med det, kan du være proaktiv med stabiliseringsøvelser, der styrker musklerne og senerne omkring knæleddet. Stærkt bindevæv er den klart bedste knæstøtte til løbetræning.
Kilde: Very Well Fit | Runners World | VeryWell.com
Protect (Beskyt)
Når du får en knæskade, er det første, du skal gøre, at sikre støtte til dit knæ. Den støtte, du vælger, er meget vigtig i forhold til de forskellige støtteniveauer, du har brug for. Futuro har en række forskellige produkter, der giver varierende støtteniveauer.
Rest (Hvil)
Læg fødderne op, så hurtigt du kan, og så ofte du kan – især inden for de meget vigtige første 24 timer. Undgå enhver form for belastning, og giv smerterne tid til at falde til ro, så helingsprocessen kan komme i gang. Ved at holde knæet højt kan du reducere hævelsen, så du så småt kan komme i gang med genoptræningen.
Isbehandling mod knæsmerter
Afhængigt af hvilken type skade der er tale om, og om der er inflammation eller ej, kan kuldebehandling hjælpe med at reducere hævelsen. Det er bedst at bruge kuldebehandling, efter du har været i bevægelse og har mulighed for at hvile, da det kan reducere inflammation, gøre området følelsesløst og hæmme blodgennemstrømningen.
Compression (Kompression)
Ifølge NSMI er kompression med til at reducere inflammation og hævelse. Ved at have området omkring knæet presset stramt (men ikke for stramt) sammen kan du også styrke blodgennemstrømningen, hvis du har været inaktiv.
Elevation
Ved at holde det skadede knæ højere end dit hjerte kan du reducere hævelsen. Det er en simpel, men meget effektiv metode til at få dit knæ tilbage til en tilstand, hvor du igen kan lægge hele din vægt på det.
Sørg for at tale med en læge eller en fysioterapeut for at få mere at vide om specifikke øvelser, som du kan lave for at genopbygge styrken i knæet. Tal altid med sundhedspersonale, hvis du er i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre.
Kilde: NHS | Knee Pain Explained | Sports Medicine Information