Gode råd til behandling af skader og smertelindring Se relaterede produkter

Gode råd til behandling af skader og smertelindring

Hvordan behandler du akutte smerter her-og-nu og på længere sigt? Smerter opstår af mange forskellige årsager og skal behandles individuelt. Her får du vores bedste råd til behandling, lige fra plaster til førstehjælp.

Et fald på asfalten, en efterreaktion på hård træning, uventede uheld eller en betændelsestilstand i slimhinderne. Akutte smerter kan opstå af mange forskellige årsager, og de kan komme helt uventede eller være en tilbagevendende gene. Men hvordan behandler du bedst smerter, både nu og her og på den lange bane?

Hvis du oplever livstruende sygdom eller skader, skal du altid ringe 1-1-2 med det samme. Her vil du få kontakt til sundhedsfagligt personale, der kan hjælpe dig videre, så du får den nødvendige, akutte behandling. Har du behov for behandling på en akutmodtagelse, skal du ringe til vagtlægen, hvor du vil få hjælp til det videre forløb.

Mange, mindre alvorlige skader kan dog lindres og behandles i hjemmet af dig selv. Men det er vigtigt, at du har de rigtige remedier og ved, hvordan du skal forholde dig, så du sikrer, at din indsats gavner og lindrer smerterne hurtigst muligt. Her får du vores bedste råd. 

Sådan behandler nu akutte skader

Får du et grimt sår eller hudafskrabning, er det en god idé at få det behandlet hurtigst muligt. Enten med udstyret fra din førstehjælpskasse, hos lægen eller på skadestuen, hvis det er mere komplekst.

Sørg for at rense såret grundigt, så du sikrer dig, at der ikke sidder snavs og skidt deri. Det hjælper og fremskynder helingsprocessen og sikrer, at der ikke opstår en generende betændelsestilstand. Sæt derefter et plaster over og lad det gerne sidde, indtil såret er begyndt at hele op. At såret skal have luft, er en skrøne, faktisk har sår bedst af det fugtige miljø, som dannes under et plaster.

Mens rifter, mindre sår og forstuvninger godt kan lindres hjemmefra, er det altid en god idé at søge råd hos din læge, hvis du er i tvivl. Ved mere komplicerede sår eller eventuelle knoglebrud, har du brug for behandling på en akutmodtagelse. De vil fortælle dig, hvad det videre forløb er, og om du eventuelt selv kan gøre noget for at lindre smerter og begrænse skaderne.

Sådan behandler du muskelsmerter

De fleste af os kender nok følelsen af ømme ben, arme og mavemuskler efter en træning. Men muskelsmerter kan føles så smertefuldt, at du bliver nødt til at smertelindre for at kunne være i det. Når muskler bliver varmet op, slapper de automatisk mere af, og det fremskynder helingsprocessen. Det kan derfor være en god idé at bruge en varmedunk eller -pude på området, ligesom du kan smøre med en varmende gel eller creme. Det kan også være nødvendigt at lindre smerterne med smertestillende creme eller tabletter, som fås i håndkøb på apoteket.

Muskelsmerter kan også opstå som følge af en forkert eller uvant bevægelse, ligesom du kan få ondt i ryg, nakke og skuldre, hvis din kropsholdning ikke er optimal. I de situationer er det en god idé at kigge nysgerrigt på dine vaner og bevægelser og se, om du med få handlinger kan minimere risikoen for fremtidige smerter. Det kan eventuelt være nyttigt at tale med egen læge eller en fysioterapeut om problemet.

Sådan behandler du slimhindebaserede smerter

Smerter i øjne, næse og intimområde kan skyldes tørre og irriterede slimhinder. Selvom det ofte ikke er akutte sygdomssituationer, kan slimhindebaserede smerter være forbundet med stort ubehag og irritation.

Behandling af slimhindebaserede smerter afhænger typisk af, hvilket område det rammer. Tørre og irriterede øjne kan lindes med fugtgivende øjendråber, ligesom generede slimhinder i næsen kan afhjælpes med en fugtgivende salve, næsespray med sesamolie eller og saltvand.

Tørre og irriterede slimhinder i intimområdet kan ramme kvinder i alle aldre, og særligt efter overgangsalderen er det et udbredt fænomen, som mange kender til. Det kan dog også være aktuelt ved amning, brug af p-piller og ved visse former for behandling, for eksempel kemoterapi. 

Tørhed i skeden behandles blandt andet med lokal hormonbehandling. Men du kan også selv lindre symptomerne ved at bruge fugtgivende intimgel, minimere vask, bruge intimsæbe eller intimvaskeolie og behandle med lægeordineret hormonbehandling. Er du i tvivl, er du velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Kilder: sundhed.dk, netdoktor.dk

Varme er den bedste her-og-nu-behandling af muskelsmerter, fordi det får musklerne til at slappe af. Du kan eventuelt bruge en varmepude, gel eller varmecreme til at smøre på området. Massage kan også hjælpe til at musklerne afslappes og dermed gør mindre ondt. Har du mange smerter, kan det hjælpe at tage smertestillende medicin.

Du må ringe 1-1-2 ved alvorlig ulykke og livstruende sygdom. Her får du kontakt til sundhedsfagligt personale, der hjælper dig videre. Hvis du kommer til skade eller bliver syg, skal du i stedet kontakte egen læge i hverdage kl. 8-16 og ellers til lægevagten.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen