Svamp i munden skal behandles Se relaterede produkter

Svamp i munden skal behandles

Mundsvamp er både irriterende, generende og kan sprede sig til andre dele af kroppen. Derfor er det vigtigt, du er opmærksom på symptomer og opsøger læge, hvis du har mistanke om mundsvamp.

Svamp i munden viser sig ofte som hvide eller gullige belægninger eller en rødmen i mundhulen. Pletterne kan være let hævede i forhold til det øvrige område, men forvolder almindeligvis ingen smerter. Dog kan lidelsen give en brændende fornemmelse i mund og svælg og en enerverende, papagtig smag.

Udover at være irriterende og påvirke smagssansen, er svamp i munden også en tilstand, der skal behandles. Har du symptomer på mundsvamp, er det vigtigt, du opsøger egen læge, da en svampetilstand kan sprede sig til tandkødet, mandlerne og luftvejene.

Hvorfor får man svamp i munden?

Mundsvamp skyldes næsten i alle tilfælde gærsvampen Candida albicans. En meget udbredt gærsvamp, som cirka 50% af befolkningen lever med, uden dog hverken at opleve gener eller symptomer derved. Først hvis miljøet i munden og sammensætningen af bakterier ændrer sig, kan det blive et problem.

Et udbrud af svamp i mundhulen kan eksempelvis skyldes:  

  • Medicinsk behandling, særligt antibiotika, binyrebarkhormon og kemoterapi.
  • Nedsat immunforsvar.
  • Fejlernæring.

 

Derudover ses svamp i munden også i forbindelse med dårlig mundhygiejne og hos personer med dårligt siddende tandproteser.

Læs mere om god mundhygiejne her  

Smitter mundsvamp?

Nogle typer af svamp, eksempelvis fodsvamp, er meget smitsomme, men det gælder ikke for svamp i munden. Som udgangspunkt smitter det ikke ved almindelig fysisk kontakt eller kys.

Har du nedsat immunforsvar, kan du dog godt være mere udsat for smitte af svamp i munden. Derudover er mundsvamp hos babyer meget smitsomt og kan smitte fra barnet til moderens bryst. 

Småbørn og svamp i munden

Svamp i mundhulen er også meget udbredt hos spædbørn. Det kalder man trøske, og det er meget almindeligt i de første måneder efter fødslen. Symptomerne på trøske er mælkehvide pletter på tungen, i ganen og på indersiden af kinderne.

Barnet kan blive smittet af moderen under selve fødslen, hvis hun har en svampeinfektion i underlivet. Men ligesom hos voksne kan årsagen til trøske også opstå, hvis barnet har fået en antibiotikabehandling, har en ubalanceret mundflora eller anden sygdom.

Du kan selv forsøge at fjerne trøske med danskvand på en vatpind eller et stykke af en stofble. Skrab forsigtigt de hvide belægninger af og vær opmærksom på at komme hele vejen rundt i munden og på de udsatte områder. Virker behandlingen ikke, skal du opsøge egen læge.

Trøske kan smitte fra barnets mund til hænder, sutteflasker og til moderens bryst. Det er derfor meget vigtigt at være opmærksom på den gode hygiejne, hvis dit barn er ramt at trøske. Husk altid at desinficere sutter, sutteflasker og suttebrikker.

Hvordan behandles mundsvamp?

Har du mistanke til svamp i mundhulen, er det vigtigt, at du opsøger læge. Lidelsen har mange lignende symptomer med andre sygdomme, og derfor er det vigtigt at få bekræftet, om det er svamp i munden eller noget andet, der er tale om. Lignende sygdomme skal nemlig behandles anderledes end svamp.  

Det er vigtigt at få gjort noget ved årsagen til udbruddet af svamp i munden. Det kan være en kostændring, en bedre siddende tandprotese eller at få korrigeret dit vitaminindtag. Selve behandlingen sker med et antisvampemiddel, som gel eller flydende. Disse bruges direkte på det inficerede område og udskrives på recept.

Du kan også få flere lindrende præparater i håndkøb. Spørg personalet på dit lokale apotek til råds.  

Hvad kan du selv gøre?

Lider du af mundsvamp eller har tendens til at få det, er der ting, du selv kan gøre.

  • Undgå rygning [Hjælp til rygestop klik her]
  • Nedsæt dit indtag af sukker
  • Hold en god mundhygiejne [Produkter til mund og tænder klik her]
  • Stimuler spytproduktion, hvis du lider af tørhed i munden [se produkter klik her]

 

Har du gebis, bør det rengøres dagligt og tages ud om natten. Et husråd er eventuelt at lade det stå i en opløsning med atamon natten over.

Læs mere om tørhed i munden her.

Kilder: Tandlægeforeningen, sundhed.dk, netdoktor.dk, sygeboern.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen