Undgå soleksem på ferien Se relaterede produkter

Undgå soleksem på ferien

Er du én af de mange danskere, der ofte bliver ramt at soleksem, når du opholder dig i solen? Vi giver dig her vores bedste råd, så du lidt nemmere kan nyde en god, lang sommerferie uden irriterende kløe og svidende udslæt.

Det er skønt at ligge i solen og mærke varmen på huden. Men for mange er eksponering for solen også lig med soleksem i form af rødt, kløende udslæt. Særligt når huden endnu ikke er hærdet af solen efter en lang, mørk vinter, er vi ekstra disponible over for allergiske reaktioner, og har du haft soleksem før, er risikoen for at få det igen endnu større.

Der er dog mulighed for at forebygge soleksem, hvis du er særligt opmærksom, når du bevæger dig udenfor. Har du allerede fået en allergisk reaktion, guider vi dig til, hvordan du bedst forholder dig, så du hurtigere bliver fri for svie og kløe.

Hvad er soleksem?

Soleksem er en allergisk reaktion, der viser sig 1-3 dage efter, at du har været udsat for sollys. Det kan komme efter ganske korte ophold i solen, ofte i foråret, når solen har været fraværende i længere tid, og vores hud skal vænne sig til de skarpe stråler. Soleksem rammer i højere grad kvinder med lys hud.

Den allergiske reaktion viser sig som et rødt, kløende udslæt eller blærer på de områder, der har været særligt eksponeret for UV-stråler fra solen eller solarie. Det gælder typisk områder som arme, ben og bryst.

Mange vil opleve, at forekomsten af soleksem er værst, når solen for alvor begynder at bryde igennem i det sene forår. For efterhånden som huden vænner sig til de skarpe stråler, vil mange opleve, at generne fortager sig eller helt forsvinder. Læs mere om, når solen klør.

Sådan forebygger du soleksem

Har du først været ramt af soleksem, er der større risiko for, at du vil blive ramt igen. Den mest effektive måde at beskytte sig er ved helt at undgå solens stråler. Det kan dog være svært, når man gerne vil nyde sommeren. Derfor er det vigtigt, at du passer rigtig godt på din hud, når du opholder dig udendørs i kraftigt sollys.

Dæk gerne de udsatte områder med tøj, og husk at søge skygge, når solen er stærkest i tidsrummet mellem kl. 12 og 15. Derudover skal du smøre et tykt lag god solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler og gør det gerne allerede fra de første forårsstråler. Spørg personalet på apoteket om de bedste solcremer mod soleksem.  

I foråret er det desuden vigtigt at gå forsigtigt frem. Start med at udsætte din krop for en smule sol og ophold dig så langsomt mere og mere udenfor, til din hud er vænnet til strålerne. Husk dog altid at påføre solcreme. Pas på solens farlige UV-stråler.

Hvordan behandler man soleksem

Er du uheldig og har fået soleksem, skal du skærme det ramte område helt fra solens stråler i en uges tid. Vær dog opmærksom på, at tyndt bomuldstøj kun beskytter delvist mod strålerne. Hvis du ikke passer på området og tager symptomerne alvorligt, kan denne eksem generere i ugevis.

Soleksem går væk over tid, men du kan lindre området med en mild steroidcreme eller med tabletter og antihistamin-creme, som dæmper den allergiske reaktion. Dog er det vigtigt at nævne, at udslæt fra sollys også kan skyldes særlige former for medicin, sygdom eller parfumestoffer. Oplever du symptomer uden at have opholdt dig i solen, er det derfor vigtigt, at du taler med din læge.

Bliver du år efter år ramt af soleksem, kan det være en idé at tale med en hudlæge om muligheden for at behandle og hærde huden med lysterapi. Det kan nedsætte risikoen for udviklingen af det generende udslæt og gøre sommeren nemmere at komme igennem.

 

Kilder: sundhed.dk, Kræftens Bekæmpelse, min.medicin.dk

Soleksem kan have flere forskellige udseender, men ofte viser det sig som rødt udslæt og blærer på de områder, der har været særligt disponeret for solen. Det kan ligne nældefeber eller en solskoldning, men fælles er, at det klør og svier.

Soleksem er en allergisk reaktion over for solens UVA- og UVB-stråler eller solarium. Særligt når huden endnu ikke er hærdet af solens stråler, eksempelvis i foråret, er vi ekstra disponible over for at udvikle soleksem, og har du været ramt før, har du større risiko for at opleve det igen.

Hvis du har fået soleksem, er det vigtigt, at du skærmer de udsatte områder helt fra sollyset i en uge tid, indtil udslættet er gået væk. Du kan lindre symtomerne med en mild steroidcreme eller antihistamin. Er du ramt af soleksem år efter år, kan det være en idé at få forebyggende lysterapi ved en hudlæge.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen