Osteoporosedagen er lige om hjørnet! Se relaterede produkter

Osteoporosedagen er lige om hjørnet!

Osteoporose eller knogleskørhed er en sygdom, der kan være svær at opdage. Ikke desto mindre er det vigtigt, at patienterne får den rette behandling hurtigst muligt, så de kan leve livet med færrest mulige gener. Netop det er et af hovedformålene med den internationale mærkedag Osteoporosedagen.

Osteoporosedagens formål

Hvert år den 20. oktober er udnævnt til Osteoporosedagen, hvor man over hele verden sætter fokus på den alvorlige, men ofte oversete sygdom, osteoporose som også er kendt som knogleskørhed.

Sygdommen er stigende på alle kontinenter, ikke mindst i de nordiske lande, og der er derfor rigtig god grund til fortsat at fokusere på at udbrede kendskabet til knogleskørhed. Indsatsen har fået navnet ’Sunde knogler hele livet’, og formålet med kampagnen er at hjælpe de borgere, der lever med uopdaget knogleskørhed, så de kan komme i den rette behandling.

Vores knoglers sundhed er ekstremt vigtigt for vores generelle velvære. Når vi har stærke og raske knogler, mindsker vi risikoen for knoglebrud og er bedre disponerede for en hurtigere heling ved eventuelle brud. Med alderen bliver vores knogler helt naturligt tyndere og mere skrøbelige, og det er derfor vigtigt at være ekstra opmærksom på at styrke knoglerne også i alderdommen. 

Osteoporosedagen 2023

Der er flere årsager til, at det er en god idé at skabe en øget bevidsthed om osteoporose én gang årligt. Både for borgere, der er i risikogruppen, men også for apotekspersonalet landet over. Har du lyst til at lære mere om Osteoporosedagen 2023, er du altid velkommen til at spørge personalet på dit lokale apotek, om der er arrangementer planlagt for dagen, ligesom de også står klar til at svare på dine eventuelle øvrige spørgsmål til emnet.

Hvad er knogleskørhed (osteoporose)?

Det skønnes, at omkring 300.000 danskere lever med knogleskørhed. Sygdommen er kendetegnet ved, at patienten mister knoglemasse, og knoglevævets struktur bliver ændret. Knogleskørhed giver ikke i sig selv gener, men det øger risikoen for brud på knoglerne særligt ved ryghvirvlerne, håndled og hoftebrud.

Det er svært at stille diagnosen knogleskørhed eller osteoporose, fordi ingen blodprøver kan påvise det endnu. Derfor får mange patienter først stillet diagnosen efter et knoglebrud, hvor en knoglescanning viser et brud på lårbensknoglen eller et sammenfald af ryghvirvlerne.

Hvem rammer osteoporose primært?

Med alderen mister vi helt naturligt vores muskelmasse, og derfor vil alle, hvis de bliver gamle nok, opleve at få osteoporose sent i livet. Der er dog også andre grupper, som har en øget risiko for at udvikle knogleskørhed, og som derfor skal være særligt opmærksomme.

Personer med øget risiko for knogleskørhed:

  • Kvinder der er over overgangsalderen, og som derfor har et lavt niveau af østrogen
  • Personer der er arveligt disponerede til knogleskørhed
  • Personer med usund livsstil: fysisk inaktive, rygere, stort forbrug af alkohol
  • Personer der får for lidt kalk og D-vitamin via kosten eller kosttilskud
  • Undervægtige personer
  • Personer der er blevet behandlet med binyrebarkhormon i en periode over tre måneder

Hvordan behandles osteoporose?

Knogleskørhed behandles typisk med medicin, der hæmmer knoglenedbrydningen og styrker dannelsen af nyt knoglevæv. For at finde det rigtige præparat til dig, skal du tale med din læge om behandling. Men du kan også gøre meget selv med kost og livsstil.

Din knoglesundhed kan nemlig styrkes på flere måder. Det gælder blandt andet fysisk aktivitet, for når vi opbygger muskelstyrken, har vi mere at stå imod med og mindsker risikoen for at falde. Det anbefales, at træningen er en kombination af balancetræning og styrketræning af benene. Al motion gælder, og en gåtur kan også fint være den daglige træning.

Kosten har desuden stor betydning for vores knoglers sundhed, og selvom vi med alderen har brug for færre kalorier, er behovet for proteiner og næringsstoffer stadig det samme. Det er derfor vigtigt, at du sammensætter dine måltider sådan, at du følger De officielle Kostråd, så du sikrer, at du får de vitaminer og mineraler, som kroppen har brug for.

Se Osteoporoseforeningens hjemmeside for yderligere information

Derudover er det altafgørende, at personer med osteoporose og generelt ældre mennesker, sikrer at de får tilstrækkeligt kalk og D-vitamin hver dag. Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at alle personer over 70 år, beboere på plejehjem og personer med øget risiko for knogleskørhed, hver dag får 20 µg D-vitamin og 800-1000 mg calcium hele året.

Se vores udvalg af kalktilskud og D-vitamin.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen