Gode råd til behandling af halsbrand Se relaterede produkter

Gode råd til behandling af halsbrand

Svien i mave og hals, en dårlig smag i munden og fysisk ubehag. Mange mennesker lider dagligt af halsbrand eller sure opstød, og det påvirker dagligdagen negativt. Du kan lindre symptomerne med få ændringer i din hverdag eller ved at tage et syreneutraliserende præparat.

De fleste har prøvet den ubehagelige fornemmelse af at have halsbrand eller sure opstød. Den kvalmende fornemmelse, der giver en dårlig smag i munden og kan give hals- og mavesmerter. Det skønnes, at op mod 5-10 % af den voksne befolkning har daglige symptomer på den generende lidelse, men kun ganske få søger læge for at lindre symptomerne.

Oplever du hyppig halsbrand, er det dog en god idé at være opmærksom og tage symptomerne alvorligt. Lidelsen er ikke kun ubehagelig og generende i dagligdagen, mavesyren kan også give betændelse og sår på spiserøret, så du kan opleve permanente skader.

Ofte kan ganske få tiltag i hverdagen nedsætte tilfældene af halsbrand, ligesom mange oplever positiv effekt ved håndkøbspræparater, der neutraliserer syren i maven. Her får du vores bedste råd til, hvordan du lindrer symptomerne ved de ubehagelige opstød.

Hvad er halsbrand?

Halsbrand kaldes også reflukssymptomer, som betyder tilbageløb. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre mavens sure indhold i at løbe tilbage op i spiserøret. Fungerer den lukkemuskel ikke optimalt, giver det mulighed for, at mavesyren glider tilbage op i spiserøret og munden, og sådan opstår halsbrand.

Udover at være ubehageligt, kan halsbrand og sure opstød give sviende smerter i den øverste del af maven. Det skyldes, at slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens sure indhold, og lider du af halsbrand i en længere periode, kan slimhinden blive betændt og danne sår.

Halsbrand kaldes også reflukssymptomer, som betyder tilbageløb. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre mavens sure indhold i at løbe tilbage op i spiserøret. Fungerer den lukkemuskel ikke optimalt, giver det mulighed for, at mavesyren glider tilbage op i spiserøret og munden, og sådan opstår halsbrand.

Udover at være ubehageligt, kan halsbrand og sure opstød give sviende smerter i den øverste del af maven. Det skyldes, at slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens sure indhold, og lider du af halsbrand i en længere periode, kan slimhinden blive betændt og danne sår. 

6 tips til behandling af halsbrand

Lider du af tilbagevendende halsbrand, er der flere initiativer, du selv kan tage for at forebygge anfald og lindre symptomerne, når du er ramt.

  • Undgå så vidt muligt at gå i stramtsiddende tøj. Det kan lindre presset på lukkemusklen.
  • Refluks opstår ofte, når man bøjer sig forover, fordi det øger presset på maven og lukkemusklen. Lav i stedet et bøj i benene, når du skal løfte eller nå noget.
  • Visse mad- og drikkevarer påvirker syreproduktionen og lukkemekanismen. Undgå derfor kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed, røget eller stærkt krydret mad og især alkohol.
  • Spis mindre portioner fordelt over dagen og undgå at spise de sidste tre timer før sengetid. Lider du af en defekt lukkemuskel ved spiserøret, vil den ikke kunne holde mavesyren tilbage, når du lægger dig ned.
  • Er du plaget af halsbrand om natten, kan det være en god idé at hæve hovedgærdet, da det kan modvirke tilbageløb, mens du ligger.
  • Tab dig, hvis du er overvægtig.
  • Undgå rygning.

Medicin mod halsbrand

Kan du ikke lindre halsbrand med ovenstående råd, findes der flere lægemidler i håndkøb, der kan hjælpe. Lider du af sure opstød og milde tilfælde af halsbrand, kan et anti-refluksmiddel hjælpe. Præparatet danner et skumlag i maven som forhindrer, at indholdet glider tilbage i spiserøret.

Lider du af sporadisk halsbrand, eller oplever du kun milde gener, kan du overveje et syreneutraliserende middel. Det virker hurtigt, men til gengæld er virkningen kun kortvarig. Lægemidlet er ikke hensigtsmæssigt til hyppige og langvarige symptomer, da det kan påvirke optagelsen af andre lægemidler samt jern.

Oplever du hyppige symptomer eller lider særligt af halsbrand om natten, kan et middel, der hæmmer produktionen af mavesyre, være en god idé. Husk dog, at det er meget vigtigt at tage medicinen som anbefalet. Er du i tvivl, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket.

Er du i tvivl om, hvilket præparat, der passer bedst til dine symptomer, er du altid velkommen til at spørge personalet på apoteket om råd og vejledning. Oplever du halsbrand eller sure opstød i en længere periode, anbefaler vi dog, at du taler med din læge. Dit spiserør kan tage varig skade af længerevarende halsbrand, ligesom symptomerne kan være tegn på andre og mere alvorlige sygdomme.

Halsbrand under graviditeten

Er du gravid, kan du opleve sure opstød som et irriterende symptom, der kan forekomme i hele graviditeten. Det kan skyldes en øget tilstedeværelse af hormonerne progesteron og relaxin under graviditeten, der kan give øget halsbrand i starten af graviditeten.

Langt de fleste vil dog opleve halsbrand i den sidste del af graviditeten, når presset i bughulen øges markant på grund af den voksende livmoder, der trykker på de indre organer. Selvom det ikke er farligt for hverken mor eller baby, kan halsbrand i graviditeten være voldsomt generende, særligt hvis du også er plaget af kvalme. Følg de gode råd længere oppe i artiklen, det kan lindre symptomerne.

Kilder: sundhed.dk, babyinstituttet.dk

Halsbrand eller sure opstød opstår, når mavesyren løber tilbage gennem spiserøret. Det kaldes også refluks, som betyder tilbageløb. Det skønnes at 5-10 % af alle voksne lider af halsbrand dagligt.

Normalt vil en lukkemekanisme i spiserøret kunne forhindre indholdet fra mavesækken i at løbe tilbage til spiserøret. Virker mekanismen ikke ordentligt, opstår halsbrand og de sure opstød. Derudover kan halsbrand også opstå i graviditeten som følge af en forhøjet tilstedeværelse af hormonerne progesteron og relaxin.

Du kan ofte lindre symptomerne på halsbrand ved simple ændringer i din hverdag. Undgå at spise store portioner, men fordel i stedet kosten ud over 5-6 mindre måltider i løbet af en dag. Indtag ikke føde- og drikkevarer, der påvirker syreproduktionen, så som fed/krydret mad, alkohol og kaffe. Hjælper initiativerne ikke, kan du få flere håndkøbsmidler på apoteket, der kan lindre symptomerne på halsbrand.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen