Alt du skal vide om falsk strubehoste Se relaterede produkter

Alt du skal vide om falsk strubehoste

En voldsom hoste hos de mindste, der mest af alt lyder som en gøende søløve, kan være tegn på falsk strubehoste. Særligt i efterårs- og vintermånederne er sygdommen udbredt, men du kan lindre dit barns symptomer, så generne bliver mere udholdelige.

Efteråret er på vej, og det samme er en større smitterisiko for sæsonens virusinfektioner og sygdomme. For de mindste er falsk strubehoste ofte et tilbagevendende problem, som kan give mange søvnløse nætter og frustrerede voksne og børn. Sygdommen er kendetegnet ved en anstrengende hoste, der kan være svær at slippe af med igen.

Her får du vores bedste råd til, hvordan du identificerer falsk strubehoste og lindrer symptomerne.

Hvad er falsk strubehoste?

Falsk strubehoste er en forholdsvist udbredt virusinfektion i de øvre luftveje, hvor slimhinderne under stemmelæberne hæver op. Infektionen rammer primært mindre børn. Det kommer til udtryk som en voldsom, anstrengende hoste, der kan lyde som en søløve. Vejrtrækningen bliver desuden besværet og pibende, og barnet kan være hæst, have let feber samt almindelige forkølelsessymptomer.

Hosten vil værst om natten når barnet ligger ned og kan opstå relativt pludseligt. Et typisk sygdomsforløb varer ofte 3-4 dage, men hosten kan være sværere at komme af med igen. Når barnet hoster voldsomt, vil det være en god idé at få barnet op at sidde for at lette vejrtrækningen og minimere hosten.

Falsk strubehoste smitter ligesom en almindelig forkølelse ved kontakt med virus på overflader, og når vi indånder de usynlige dråber fra smittedes hoste og nys. Er der tilfælde af falsk strubehoste i dit barns institution, er det derfor en god idé at huske håndsprit, vand og sæbe.

Hvordan behandler man falsk strubehoste?

Den pludselige, voldsomme hoste kan forskrække både barnet og forældrene, men det er vigtigt at huske på, at falsk strubehoste som udgangspunkt ikke er farligt. Er dit barn meget plaget af hosten, er det vigtigt at få barnet op at sidde for at reducere trykket på slimhinden.

Sid eventuelt med barnet på skødet og berolig det. Er barnet ophidset og ked af det, vil det kun forværre symptomerne. Kølig luft kan lindre markant, og det kan derfor være en god idé at sætte sig udendørs eller ved et åbent vindue, indtil barnet er faldet mere til ro. Is og kolde drikkevarer kan ligeledes lindre barnets hoste samt eventuelle halssmerter. Hæv barnets hovedgærde så meget som muligt og lad eventuelt vinduet stå åbent for natten. Det er dog vigtigt, at du husker at pakke barnet godt ind i sin dyne, så det ikke bliver koldt i natteluften.

Hvornår bør du søge hjælp ved falsk strubehoste?

Falsk strubehoste varer som udgangspunkt 3-4 dage. Dog kan hosten godt trække længere ud. Som udgangspunkt skal barnet ikke i medicinsk behandling for falsk strubehoste, sygdommen skal have lov til at rase ud, og du kan lindre barnets symptomer imens, som beskrevet ovenfor. Det skal her tilføjes, at antibiotika ikke hjælper på falsk strubehoste.

Er barnets symptomer meget voldsomme, kan det være nødvendigt at ringe til lægen. Vær opmærksom på meget besværet vejrtrækning hvis barnet er sløvt, savler eller pludselig bliver blåt i ansigtet. Det kan i sjældne tilfælde være nødvendigt at få barnet på hospitalet til observation og behandling.

  

Kilder: sundhed.dk, rm.dk, rn.dk 

Det afhænger fra barn til barn. Mens nogle børn aldrig oplever at have falsk strubehoste, kan andre børn være plaget af sygdommen op til flere gange på et år.  

Som regel varer symptomerne på falsk strubehoste 3-4 dage, mens hosten kan tage lidt længere tid at slippe af med. De typiske symptomer er udover den søløve-lignende hoste, hæshed, let feber, pibende og måske smertefuld vejrtrækning samt almindelige forkølelsessymptomer. 

Falsk strubehoste rammer primært de små børn, fra 6 måneder og op til 7 år. Det skønnes, at omkring 15 % af alle børn har haft falsk strubehoste, inden de fylder 7. Mens nogle børn aldrig har haft det, vil andre være plaget af falsk strubehoste gentagne gange i løbet af barndommen. De fleste vokser dog fra sygdommen, som de bliver ældre.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen