Hver fjerde unge lider af søvnproblemer Se relaterede produkter

Hver fjerde unge lider af søvnproblemer

Mange danske unge har svært ved at finde ro om natten og lider af søvnbesvær. Et stort skærmforbrug, ængstelighed over fremtiden og følelsen af stress er blandt de mest udbredte årsager. Et sundt sovemiljø kan være med til at afhjælpe søvnløshed.

Der er mange årsager til, at et stigende antal unge oplever søvnbesvær. Lektier, blinkende notifikationer på mobilen, et øget skærmforbrug og bekymringer om fremtiden, er alt sammen med til at sætte hjernen i gang og holde søvnen for døren.

Søvnproblemer blandt unge er mere udbredt, end man måske lige skulle tro. En undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viste i 2020, at ud af 25.000 unge i alderen 15-25 år berettede 28% af pigerne og 21% af drengene om søvnproblemer enten dagligt eller mere end én gang om ugen.

Rapporten viser desuden, at dårlig søvn og mistrivsel hænger uløseligt sammen. Unge med søvnproblemer viser oftere symptomer på stress og depression og har en dårligere trivsel i skolen, end de unge der får dækket deres søvnbehov.

Unges søvnbehov – hvor meget skal man sove?

Vores søvnbehov ændrer sig markant, efterhånden som vi bliver ældre. Hvor spædbørn sover op til 17 timer i døgnet, kan en voksen klare sig med 7 timers nattesøvn. Dog vil det nok overraske mange, at teenagere (14-17 år) stadig har et søvnbehov på mellem 9 og 10 timers søvn.

Det betyder, at din teenager gerne skal sove kl. 21 i hverdage, hvis han eller hun skal være frisk til skoledagen. Det er der mange, der ikke gør, og undersøgelser viser, at nutidens unge i gennemsnit sover én time mindre hver nat end den forrige generation. Den unge krop er stadig under udvikling og har brug for hvile for at trives og vokse, som den skal.

Manglende søvn går ud over helbredet og trivslen, og det påvirker koncentrationsevnen i voldsom grad. Det er sværere at få det optimale ud af skoledagen, hvis kroppen er i søvnunderskud, og de første timer er præget af gab og drømmende tanker tilbage til dynerne. Derfor skal du hjælpe din teenager med at komme i seng i ordentlig tid.

>> Læs apotekerens 5 tips til at få en bedre søvn her

Dårlig søvn og mistrivsel

I undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed fortæller flere af de adspurgte unge med søvnproblemer, at de føler sig stressede dagligt eller ugentligt. Særligt pigerne føler et pres fra omverden.

Det er et stigende problem, at ungdommen føler sig stressede over ikke at kunne opfylde krav og forventninger, de oplever udefra. Det kan være til fremtidsplaner, karakterer i skolen eller stræben mod det perfekte udseende og imponerende præstationer. Unge spejler sig i andre som aldrig før som følge af deres tilstedeværelse på sociale medier. Og de sætter sig ofte urealistiske og helt uopnåelige mål, fordi det hele ser så let ud på Instagram.

Har du en teenager eller ung, som mistrives eller føler sig stresset, er det vigtigt, at du tager det alvorligt. Er du bekymret, skal du tage en snak med din egen læge.

Hjælp til det gode sovemiljø

Der er flere tiltag, du kan gøre for at skabe et godt og trygt sovemiljø for din teenager. En af de helt store søvnrøvere er et øget skærmforbrug. Mange unge beretter om såkaldt fear of missing out, og angsten for at gå glip af spændende opdateringer fra vennerne gør, at skærmen altid er lige ved hånden.

Mobilen skal derfor ud af soveværelset, gerne mindst en halv time inden sengetid, så kroppen får mulighed for at komme ned i gear og finde ind i søvnen.  Skærmenes kunstige lys kan have negative konsekvenser for, hvordan og hvor længe vi sover. Det blå lys hæmmer nemlig udskillelsen af søvnhormonet melatonin, som kroppen skal bruge for at sove.

Mørklægningsgardiner eller sovemaske kan være en rigtig god idé, hvis din teenager er særlig lysfølsom og ofte vågner, når solen står op. Derudover kan ørepropper være en effektiv måde til at dæmpe forstyrrende lyde og få ro på tankerne.

Hjælper ovenstående ikke, og oplever du, at din teenager stadig har svært ved at falde i den gode, dybe søvn, kan du overveje beroligende naturmedicin som Baldrian eller citronmelisse eller behandling med hypnose, der har vist sig effektivt mod søvnproblemer.

>> Køb kosttilskud og naturmedicin til søvn og afslapning på apotekerens webshop her

 

Kilder: SDU, sundhed.dk, psykologhjælpen

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen