Vælg dine kosttilskud med omhu
Internettet er fyldt med gode råd om, hvilke kosttilskud du skal tage og hvornår. Følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger og søg råd hos apotekspersonalet eller lægen, hvis du mener, du har gavn af kosttilskud, lyder rådet fra farmaceut Charlotte Dyerberg.
Vitaminer A, B12, C, D og K, samt fiskeolie, jern og kalk. Kosttilskud er der nok af, men det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke tilskud der giver mening at tage, og hvilke der er overflødige eller eventuelt skadelige. Rigtig mange vitaminer og mineraler kan du sagtens få tilstrækkeligt af via kosten, hvis du spiser sundt og varieret.
”Hvis man følger de syv kostråd fra Sundhedsstyrelsen, og lever man sundt og godt, behøver man som udgangspunkt ikke at supplere med kosttilskud. Det bedste sted at få vitaminer er fra kilden selv. Men der kan selvfølgelig være særlige hensyn eller perioder i livet, hvor det kan være nødvendigt med et kosttilskud,” siger farmaceut og souschef på Lyngby Svane Apotek, Charlotte Dyerberg.
Hun uddyber, at vi alle kan have de bedste intentioner om en sund og varieret kost, men når så den travle hverdag sætter ind, kan de hurtigt blive overtaget af nemme alternativer - en pizza eller rugbrødsmadder til aftensmad. Det kender de fleste af os, og her skal du være opmærksom på, om din krop får de vitaminer og mineraler, den har brug for.
De syv kostråd og D-vitamin
I 2021 blev de officielle kostråd fornyet og reduceret fra ti til syv råd om, hvordan danskerne kan spise varieret og sundt, samtidigt med at vi tænker på klimaet.
De syv kostråd er:
- Spis planterigt, varieret og ikke for meget
- Spis flere grøntsager og frugter
- Spis mindre kød, vælg bælgfrugter og fisk
- Spis mad med fuldkorn
- Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
- Spis mindre af det søde, salte og fede
- Sluk tørsten i vand
Følger du de syv råd, får din krop dækket sit behov for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Det er dog vigtigt at huske Sundhedsstyrelsens anbefaling om et dagligt indtag på 5-10 mikrogram D-vitamin i vintermånederne (oktober-april), hvor vi på grund af mindre solskin ikke danner tilstrækkeligt D-vitamin i huden.
”Hvis du har det godt og føler dig stærk og sund, er der ikke grund til at spise vitaminpiller. Dog kan det være svært for os danskere at spise varieret frugt og grønt i vinterhalvåret, og her kan det være en god idé at få sit behov for D-vitamin dækket via en multivitaminpille” lyder rådet fra Charlotte Dyerberg.
Kosttilskud til børn
Sundhedsstyrelsens anbefalinger til børn under fire år er, at barnet får et dagligt tilskud på 10 mikrogram D-vitamin hele året rundt. Får dit barn modermælkserstatning, behøver du ikke supplere.
Tilskuddet kan enten tages som D-dråber eller en multivitaminpille, hvis barnet er klar til en tyggevitaminpille. Når dit barn er fire år, er anbefalingen den samme som til voksne, 5-10 mikrogram dagligt i vinterhalvåret (oktober-april).
”Er man en supersund familie, der spiser sundt og varieret, er der ikke fagligt belæg for at skulle supplere yderligere med multivitaminpiller. Mange forældre kender dog sikkert til de perioder, hvor børnene ikke spiser meget, er kræsne eller ofte syge, og her kan det være en god idé med en multivitaminpille,” forklarer Charlotte Dyerberg.
Kosttilskud til gravide og ammende
Når du er gravid og ammende, har din krop brug for ekstra vitaminer og mineraler for at passe godt på dig selv og din baby. Det er også vigtigt, at du får et dagligt tilskud af fiskeolie under graviditeten, fordi flere studier viser, at babyer har en højere fødselsvægt, hvis moderen har taget fiskeolie under graviditeten, forklarer Charlotte Dyerberg.
Derudover skal du huske et tilskud af folsyre allerede inden graviditeten, et tilskud af jern fra uge 10 og ekstra kalk, hvis du ikke drikker mælk. Du kan få dækket din krops øvrige vitaminbehov i en multivitaminpille til gravide, og det er også Charlotte Dyerbergs anbefaling.
”Som gravid er det særligt vigtigt, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Du må ikke tage mere end de anbefalede doser, det er vigtigt,” siger hun.
Vælger du at dække dit vitaminbehov under graviditeten med en multivitaminpille, er det vigtigt, at du husker at supplere med jern og eventuelt kalk. Er du i tvivl om den rette dosis, er du altid velkommen til at søge vejledning på dit apotek.
>> Her kan du læse mere om kosttilskud til gravide
Kosttilskud til ældre
I takt med at kroppen ældes, har vi brug for ekstra kosttilskud for at holde os sunde og raske i længere tid. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle over 70 år supplerer kosten med et dagligt tilskud på 20 mikrogram D-vitamin og 800-1000 mg kalk hele året. Herudover skal man være opmærksom på det vigtige B12-vitamin, som hjælper med at skabe nye blodlegemer og sikrer, at nervesystemet fungerer, som det skal.
”Mange ældre går til lægen, fordi de er trætte og oplever begyndende symptomer på demens. Her sker det ofte, at lægen i stedet konstaterer B12-vitaminmangel. Så døjer du med træthed og kognitive udfordringer som ældre, er det vigtigt, at du opsøger læge eller taler med apotekspersonalet,” siger Charlotte Dyerberg.
Pas på med overdosering
Lidt er godt - mere er bedre, er en misforståelse, når det handler om kosttilskud. Det er vigtigt at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Oplever du energiforladthed eller træthed, er løsningen ikke bare at tage flere tilskud.
”Vi oplever, at mange kunder vil have ekstra D-vitamin, fordi de føler sig trætte og energiforladte. Men vi fraråder altid, at man selv overdoserer på den måde. Tror du, at du er i D-vitamin-underskud, skal du gå til din læge og få taget en blodprøve for at få det undersøgt,” siger Charlotte Dyerberg.
Er du i tvivl om kosttilskud, er det vigtigt, at du taler med apotekspersonalet eller din læge. Vi står klar til at rådgive og hjælpe dig.
>> Her kan du købe apotekets kosttilskud
FAQ:
Kosttilskud er den overordnede kategori og dækker over vitaminer og mineraler, fiskeolie mm. Er du i tvivl om, hvilke kosttilskud, der er relevante for dig, er du altid velkommen til at spørge på dit lokale apotek.
Ja, det kan du sagtens, især de fedtopløselige vitaminer: A-, D-, E- og K-vitaminer. Derfor er det vigtigt, at du følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger og taler med apotekspersonalet eller din læge, hvis du tænker, at din krop er i vitaminmangel.
Det er vigtigt, at du følger de officielle kostråd: Spis planterigt, frugt og grøntsager, mindre kød, mere fisk, fuldkornsholdigt og sluk tørsten i vand. Så er du godt dækket ind.