Tag din medicin rigtigt Se relaterede produkter

Tag din medicin rigtigt

Er du i tvivl om, hvordan du skal tage din medicin? Glemmer eller undlader du helt at tage den? Så snak med din læge eller os på apoteket. Du risikerer manglende effekt og uheldige bivirkninger, hvis du ikke tager din medicin som foreskrevet.

Du har sikkert oplevet, at vi stiller en del spørgsmål, når du henter din medicin på apoteket. Noget af det, vi spørger ind til er 'compliance'. Compliance betyder i vores verden 'efterlevelse'. Det vil sige, hvordan du efterlever at tage din medicin, som lægen har foreskrevet det. Derfor spørger vi blandt andet, om du ved, hvordan din medicin skal tages, om du har brugt den før, og om du er klar over, hvad lægen mener med doseringen.

Derfor er compliance vigtigt

Compliance er meget vigtigt for, at du opnår den bedste virkning af din medicin. I nogle tilfælde vil manglende compliance resultere i udeblevet eller mindsket effekt. I andre tilfælde kan det være direkte farligt. Det er for eksempel vigtigt, at du færdiggør en penicillinkur, uanset om du får det bedre undervejs. Ved mange kroniske sygdomme kan du også risikere forværringer eller komplikationer, hvis du ikke tager din medicin som foreskrevet.

Fortæl hvis du er usikker

Manglende efterlevelse af lægens instrukser kan skyldes flere ting. Nogle gange skyldes det simpelthen, at du ikke har fået rigtigt fat i, hvordan du skal tage din medicin. Andre gange skyldes det, at du ikke umiddelbart mærker nogen effekt af medicinen eller synes, at den skal tages på ubelejlige tidspunkter. Endelig kan det skyldes et bevidst fravalg på grund af uvilje, usikkerhed eller pris.

Groft sagt kan man sige, at en medicinering er en aftale mellem lægen og dig. Derfor er det vigtigt, at du allerede i konsultationen med din læge fortæller, hvis du er uenig i medicineringen eller ikke forstår hvordan eller hvorfor du skal tage medicinen. Føler du dig efterfølgende usikker, kan du også altid spørge os på dit apotek. Hvis du ikke tager din medicin korrekt og som foreskrevet, kan det have forskellige uheldige konsekvenser. Det kan være, at du bliver øget i dosis, hvis lægen ikke kan se den ønskede effekt. Det kan også være, at du bliver skiftet til en anden type medicin, uden at den oprindelige medicin har haft en chance for at virke.

Glemsomhed er en årsag

Manglende efterlevelse af en medicinering skyldes ikke altid uvilje eller manglende kendskab til, hvordan og hvornår medicinen skal tages. Sygdomme som Alzheimers demens kan gøre det svært at huske sin medicin. Alle kan dog indimellem have svært ved at huske, om de rent faktisk har taget deres medicin eller ej. Det gælder især medicin, som kun skal tages en gang om ugen. I disse tilfælde er der hjælp at hente i form af medicindoseringsæsker eller dosispakket medicin. Spørg på apoteket. Vi tilbyder også andre ydelser, der skal sikre compliance. 'Tjek på inhalationen' (TPI) er en hjælp til dig, der får inhalationsmedicin. Her gennemgår vi din inhalationsteknik. Forkert eller misforstået teknik kan nemlig føre til manglende compliance. Hvis du har astma eller KOL, bør du regelmæssigt få foretaget TPI.

Når bivirkninger er problemet

Medicin har som regel bivirkninger. Det er heldigvis ikke alle, der oplever det, men for nogle kan bivirkningerne være en grund til, at de ikke tager deres medicin som anbefalet. Det er dog vigtigt, at du fortsætter med din medicin, indtil du har talt med din læge. Sammen kan I afklare, om det er hensigtsmæssigt, at du afbryder medicineringen, om du skal fortsætte behandlingen og håbe på at bivirkningerne aftager eller om du skal skifte til et andet produkt. Der er rigeligt at huske på, når du tager medicin. Er du kommet i tvivl om, hvorvidt du tager din medicin, som du skal, eller har du andre spørgsmål om medicin, så er du altid velkommen til at spørge på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen