Sund medicin-fornuft til børn Se relaterede produkter

Sund medicin-fornuft til børn

Smertestillende medicin bør ikke være en fast del af skoletasken – det skal bruges med omhu. Her er nogle råd til gode medicinvaner til børn.

Mange folkeskoleelever bærer et mobilt medicinskab på ryggen, når de går til skole hver morgen. I tasken ligger paracetamol og ibuprofen nemlig side om side med penalhus og madpakke. Skolebørns forbrug af smertestillende medicin er bekymrende højt, viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2014. En del af børnene tog smertestillende medikamenter, selvom de ikke havde ondt, og op mod halvdelen af de 13-årige piger tog hovedpinepiller én dag om måneden.

Selvom du skal være 18 for at købe smertestillende lægemidler i detailbutikker, er det alligevel nemt for teenagere at købe håndkøbsmedicin. Det viser en udsendelse fra TV2 Nord.

Når det er så let at få fat på håndkøbsmedicin, er det altså vigtigt, at skolebørn får mere viden om, hvornår man bør tage det, hvor ofte og i hvilke mængder. Med initiativet ’Medicinsund fornuft. Gode medicinvaner for skolebørn’ satte Danmarks Apotekerforening i efteråret 2018 fokus på børns brug af medicin. På nogle apoteker kan folderne fortsat fås.

Ligesom børn lærer om fornuftig adfærd i forhold til tobak, alkohol og sex, bør de også lære at have en kritisk tilgang til lægemidler. Det vil få betydning for børnenes generelle sundhedsadfærd som voksne. Her er nogle gode råd til at få en fornuftig omgang med medicin:

Sådan hjælper du dit barn til gode medicinvaner

  1. Al medicin kan give bivirkninger – også håndkøbsmedicin.
  2. Husk at læse indlægssedlen og vejled dit barn herefter.
  3. Børn bør altid spørge en voksen, før de tager medicin (alternativt bør der være en klar aftale med barnet om hvornår og hvor meget der må tages).
  4. Dit barn må ikke dele sin medicin med andre, og den skal opbevares sikkert og ikke ligge fremme
  5. Børns medicindosis skal bestemmes ud fra alder og vægt (læs nærmere på indlægssedlen).
  6. Gammel medicin må ikke smides i skraldespanden. Den skal afleveres på apoteket.
  7. Medicin er ikke den eneste løsning. Har du for eksempel hovedpine, kan det hjælpe med et glas vand eller frisk luft.

 

Læs mere om skolebørns medicinvaner og apotekets initiativ her: ”Medisund fornuft”. Du kan også altid få rådgivning om medicin til både børn og voksne på dit apotek.

 

Kilde: www.medisundfornuft.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen