Rejs uden om feriemave Se relaterede produkter

 

 

Rejs uden om feriemave

Bakterierne i et andet land kan være fremmedsprog for din mave. Du møder mange nye bakterier, din mave ikke kender. Du kan forsøge at undgå feriemave ved at følge nogle leveregler. Skulle du alligevel få diarré, er der også råd.

Man mener, at 20-50 % oplever akut diarré, når de er på rejse. Ofte er det bakterier i maden, der giver dig feriemave med opkast og diarré. Det er kroppens måde at skille sig af med fjenderne på. Men det behøver ikke at være mad, der gør dig syg. Du udsættes i det hele taget for nogle anderledes bakterier end dem, du er vant til - både i vand, fødevarer og omgivelserne. Når det drejer sig om maden, gælder der groft sagt et råd: Kog det, steg det, skræl det, pil det - eller lad det ligge. Det er også vigtigt, at du holder dine hænder rene, da smitten ofte sker via ting, du rører ved.

Din risiko for at få feriemave afhænger ikke kun af din adfærd, men også af det land, du rejser i. I Sydeuropa, Mellemøsten, Sydafrika og dele af Caribien er risikoen højere, og i Latinamerika, Asien og Afrika er den højest. Hvis du bor og spiser under primitive forhold, så bliver risikoen for smitte også større.

Hvis du får diarré

Er du uheldig at få diarré, så skal du drikke store mængder vand tilsat salt og sukker. Lav en drik af 1 liter kogt vand eller vand fra flaske tilsat 2-3 spiseskefuld sukker, 1/2 teskefuld salt og eventuelt saften af en appelsin. Undgå koffeinholdige drikke, da de stimulerer tarmenes bevægelser. Du må gerne drikke frugtjuice, te med sukker, sodavand og supper. Til børn med diarré skal sukkerholdige drikke fortyndes med tre dele vand, da et højt sukkerindhold kan bevirke, at barnet mister væske. Du kan eventuelt medbringe et rehydreringsmiddel, som sikrer et lille barn med diarré den rette balance mellem salte i kroppen. Spørg på dit apotek.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen