Diarré og forstoppelse

Pas på smitten i julebuffeten

Det er let at fange en virus ved en af de overdådige buffeter i november og december. Men hvis du har fokus på hygiejnen og tager et par forholdsregler, er det let at undgå nogle dage under dynen.

Det er – sagt på godt jysk – træls at lægge sig syg med feber, diarré og opkastninger, fordi du er ramt af det, man kalder Roskildesyge. Det er norovirus, der er synderen, og den kan let overføres på en buffet, hvor der er gafler og skeer, som alle rører ved.

Derfor er håndhygiejnen utrolig vigtig. Den forsømmer ganske mange, og ved en undersøgelse, foretaget af YouGov, indrømmer op mod 20 pct., at de ikke altid vasker hænder efter toiletbesøg. Hvis man ser på sæbeforbruget på arbejdspladsen og sammenligner det med antallet af gange, toilettet benyttes, vil man ofte kunne regne sig frem til, at endnu færre faktisk bruger sæbe, når de har været på toilet.

YouGovs analyse viser, at selvom håndhygiejne opfattes som væsentlig, får sæben alt for tit lov at forblive urørt. Håndsprit benyttes næsten heller ikke.

Hvis du skal tage mad fra en buffet, er det derfor utrolig vigtigt, at du tænker på din egen håndhygiejne – og opfordrer andre til at gøre det samme. Håndsprit ved buffeten er en nødvendighed. Selvom det er de færreste, der spritter hænderne tilstrækkeligt af, er det stadig bedre end ingenting.

Fødevarestyrelsens har også et par anbefalinger til at holde julebuffeten smittefri:

  • Vask hænderne grundigt, inden du går til buffeten
  • Brug sprit til hænderne, og brug tænger og skeer til at tage maden med
  • Udskift skeer, gafler og tænger i buffeten regelmæssigt gennem aftenen
  • Hvis bestik falder ned i maden, bør maden som udgangspunkt kasseres
  • Hold brødet med et klæde, når du skærer det

 

Køb håndsprit her

 

Mere info på: www.fvst.dk
Kilde: www.magasinethelse

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen