Astma, allergi, høfeber, forkølelse

Når pollenallergi krydser fødevarer

Med forår og sommer lyder startskuddet til endnu en sæson med rindende øjne, kløe, nyseture, vejrtrækningsproblemer og andre reaktioner hos landets omkring en million pollenallergikere - og mange af dem må oven i købet kæmpe med krydsreaktioner fra visse fødevarer.

Kroppen skelner ikke

Krydsreaktioner opstår, når kroppen ikke kan skelne mellem allergifremkaldende stoffer i pollen og lignende stoffer i fødevarer. Eksempelvis kan birkepollenallergi også give en reaktion overfor æbler, gulerødder og hasselnødder, da disse har allergene stoffer, der ligner hinanden.

Mange allergikere krydsreagerer

Det er ret udbredt med krydsreaktioner hos allergikere. Det skønnes at omkring halvdelen af dem, der reagerer på både birke-, græs- og bynkepollen oplever forskellige symptomer, når de spiser bestemte fødevarer. Nogle får symptomerne året rundt og andre oplever det udelukkende, når det er højsæson for deres pollen.

Flere symptomer

De mest almindelige symptomer på krydsreaktioner er kløe og lettere hævelse på læber, i munden og i svælget - nogle oplever, at det klør helt ud i ørerne. Mere sjældne symptomer er nældefeber, astma, mave-tarm besvær og eksem på hænderne. For nogle er symptomer på krydsreaktion det første tegn på en pollenallergi.

- Kroppen reagerer på proteiner i fx æbler og nødder, fordi de næsten er identiske med dem, der findes i pollen. Derfor vil kroppen reagere med antistoffer, og det giver allergiske reaktioner som kløe og hævelser på læberne, i munden og svælget, siger rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Hold øje med hævelser

Som regel er krydsreaktioner mellem pollen og fødevarer forholdsvis harmløse. I grelle tilfælde kan der opstå hævelser i halsen og svælget, som kan besværliggøre vejrtrækningen. Sker dette, skal man omgående søge læge eller tage på skadestuen.

Forebyg din krydsreaktion

Helt at undgå pollen er urealistisk og nogle gange kan man komme til at indtage fødevarer ved en fejl eller fordi man ikke kender det reelle indhold af maden. For ens egen skyld bør man kortlægge årsager, symptomer og behandlingsformer så præcist som muligt - gerne i en forebyggende indsats:

- Krydsreaktioner kan ikke påvises ved en allergitest. Det vigtigste er, at du selv er opmærksom på, om du reagerer med en krydsreaktion på forskellige fødevarer. Lister kan bruges som en guide, til at se, om der er en kendt sammenhæng mellem fødevaren og pollenallergi. Listerne er ikke forbudslister, så hvis du ikke oplever symptomer, kan du roligt fortsætte med at spise frugt og grønt, pointerer rådgivningschef Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Gode råd omkring krydsreaktioner

  • Kontakt din læge, hvis du har mistanke om fødevareallergi
  • Brug de officielle lister omkring krydsreaktion og spis gerne frugt og grønt, hvis du ikke reagerer
  • De fleste med pollenallergi tåler bedre fødevarer, når de er kogt, stegt eller bagt
  • Vær forsigtig med at spise naturlægemidler, kosttilskud og andre alternative produkter
  • Læs mere på www.astma-allergi.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen