Når naturen bider fra sig Se relaterede produkter

Når naturen bider fra sig

Sommeren er fuld af glæder i det fri. Men indimellem bider naturen fra sig. Læs her, hvad du stiller op.

Myg og myggestik

Har du fået myggestik, så hav et kløestillende middel på dig, og brug det hver gang et stik begynder at klø. På den måde kan du stoppe kløen i tide og undgå at kradse hul på huden. Har du fået mange stik, kan du også lindre med et antihistamin i tabletform.

Hvepse- og bistik

Tjek om der sidder en brod i huden. Du fjerner en brod ved at løfte den ud med en nål, negl eller en anden spids genstand. Du må ikke klemme om den, for så risikerer du at trykke mere gift ud. Brug gerne en giftsuger på stikket, når brodden er væk, og vask huden med vand og sæbe. Du kan lindre med en lokalbedøvende creme, en ispose eller noget andet koldt. Husk at have et klæde mellem hud og is, da du ellers kan få forfrysninger.

Brandmænd

Kontakt med brandmænd efterlader tråde med små giftblærer i huden. Skrab trådene af med en barberskraber, kniv eller noget andet skarpt som et plastikkort eller en skarp sten. Gør det gerne ude i havvandet. Når trådene er fjernet, kan du skylle med havvand (ikke ferskvand) og lindre med en lokalbedøvende creme.

Brændenælder

Brændenælder har hår med giftkirtler, som brister, når du rører dem. Giften indeholder myresyre, som irriterer huden. Skyl huden med koldt vand, som lindrer og neutraliserer syren. Brug spyt, hvis du ikke er i nærheden af vand. Smør herefter med en lokalbedøvende creme.

Skovflåter

Bid fra skovflåter mærkes sjældent. Du bør derfor tjekke dig selv og dine børn hyppigt, hvis du er i et område med flåter. De er dog svære at se på huden. Føl derfor med fingerspidserne, mens du undersøger. En skovflåt, der har bidt sig fast føles som en lille hudflap eller knop på huden. Den skal fjernes straks. Tag fat om flåtens hoved med en pincet eller flåttang, og træk den ud med et roligt, sejt træk. Sidder der noget tilbage, så fjern det med en pincet. Hold øje med, om der udvikles et rødt mærke rundt om bidstedet i ugerne efter. Det er tegn på infektion med borrelia, og du skal da søge læge.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen