Når du lider af halsbrand Se relaterede produkter

 

 

Når du lider af halsbrand

Mange oplever på et tidspunkt at have sure opstød eller halsbrand. Læs her, hvad det er, og hvad du kan gøre ved det.

Halsbrand er en smertende, brændende eller sviende fornemmelse i maven, bag brystbenet eller i halsen. Normalt er symptomerne kortvarige og milde.

Halsbrand skyldes, at mavens sure indhold glider op i spiserøret eller i munden. Det kaldes tilbageløb eller refluks. Nederst i spiserøret sidder en lukkemuskel, som skal forhindre dette tilbageløb. Hvis den ikke fungerer ordentlig, vil mavesyren kunne glide op i spiserøret. Da slimhinden i spiserøret ikke er rustet til at modstå mavens indhold af syre, vil det give smerte og irritation. Sker det hyppigt og i lang tid, kan slimhinden blive betændt og danne sår.

Risikoen for tilbageløb øges, hvis din mavesæk indeholder meget mavesaft eller mad. Eller hvis der er noget, der klemmer på mavesækken. Halsbrand opstår derfor ofte efter store måltider, eller når du bøjer dig forover. Gravide kan opleve halsbrand og sure opstød, fordi barnet optager plads i maven og lægger pres på lukkemekanismen. Graviditetshormonet progesteron kan også blødgøre lukkemusklen, så den bliver slap. Nogle overvægtige døjer med symptomer på syre i spiserøret, fordi trykket på lukkemekanismen er for stort. Også rygning kan spille en rolle for halsbrand og sure opstød.

Gode råd mod halsbrand

Undgå visse fødevarer: Mad og drikke kan påvirke mavens syreproduktion og lukkemekanisme. Kaffe, te, chokolade, pebermynte, fed eller røget mad og især alkohol kan give problemer.

Spis flere små måltider: En fyldt mavesæk sender små portioner mad videre ad gangen til tarmen. Somme tider kan mavesækken ikke følge med efter et stort måltid og bliver derfor overfyldt. Man taler om forsinket mavetømning. Og når maden ikke kan komme ud den ene vej, så finder den tilbage, hvor den kom fra.

Undgå stramtsiddende tøj og foroverbøjninger: Begge dele lægger et øget pres på lukkemusklen. Når du skal løfte tunge ting, så gå i stedet ned i knæ.

Spis ikke de sidste tre timer før sengetid: Mad øger mængden af mavesyre. Med en slap lukkemuskel vil syren ikke kunne tilbageholdes i maven, når du lægger dig. Du kan eventuelt hæve sengens hovedgærde med omkring 20 cm, hvis du har natlig halsbrand.

Undgå visse smertestillende lægemidler: Smertestillende midler som for eksempel Kodimagnyl og Ibuprofen og andre slags gigtmedicin kan forværre symptomerne på halsbrand. Tal med din læge, hvis du har mistanke om dette.

Midler mod halsbrand

Hvis de gode råd ikke er tilstrækkelige, kan halsbrand lindres med håndkøbslægemidler. Et antirefluksmiddel danner et skumlag i maven, som forhindrer, at indholdet glider tilbage i spiserøret. Det kan anvendes ved sure opstød og milde tilfælde af halsbrand. Et syreneutraliserende middel kan anvendes ved milde gener, og når der kun er lejlighedsvise problemer med halsbrand. Det virker hurtigt, men virkningen er kortvarig. Disse lægemidler er ikke hensigtsmæssige til hyppige og langvarige symptomer, da de kan påvirke optagelsen af andre lægemidler og jern.

Et middel der hæmmer produktionen af mavesyre er velegnet ved hyppige symptomer, og når der er problemer med refluks og halsbrand om natten. Det er vigtigt at tage medicinen som anbefalet - også selvom symptomerne hurtigt forsvinder. Den irritation eller skade, der måtte være på spiserøret er lang tid om at hele, så medicinen skal tages i mindst fire uger. Det kan også tages som supplement til de nævnte smertestillende midler for at forebygge halsbrand og/eller sur mave.

Halsbrand og/eller sur mave er sjældent et tegn på noget alvorligt. Det er alligevel en god idé, at du taler med din læge, hvis det er noget, der gentager sig, eller hvis dine symptomer ikke er blevet bedre efter 2-4 ugers behandling med håndkøbsmedicin. 

Halsbrand og lægebesøg

Halsbrand er som regel ufarligt, men i nogle tilfælde kan halsbrand og sure opstød være tegn på sygdom. Smertestillende midler med acetylsalicylsyre eller ibuprofen og andre lægemidler kan også være årsagen. Søg derfor læge, hvis:

  • Du har symptomer næsten hver dag i mere end tre uger
  • Du har sviende og brændende smerte koncentreret på et punkt
  • Du har synkebesvær og/eller gener ved fysisk aktivitet
  • Du ikke oplever en virkning af medicin købt i håndkøb
  • Du mistænker medicin for at give dig halsbrand og sure opstød

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen