Lopper hopper på din hund hele året Se relaterede produkter

Lopper hopper på din hund hele året

Din hund skal bogstaveligt talt være en hård hund, hvis den helt skal undgå lopper. For de små blodsugende bæster angriber hellere end gerne din hund året rundt, og det skyldes højest sandsynligt de korte vinterperioder, en fugtig sensommer og ofte milde temperaturer sent på året. Det giver lopperne gode livsbetingelser.

Samtidig er de fleste boliger velisolerede og fyldt med gemmesteder til lopperne i deres tidlige stadier som æg, larve og puppe, inden de som udklækkede lopper springer på det forbipasserende værtsdyr. De ligger i dvale og reagerer på vibrationer, varme, udåndingsluft mv. og springer herefter på hunden for at få et blodmåltid.

Loppesæson hele året

De ændrede livsvilkår for lopperne giver også et markant anderledes smittepres hen over året, hvor dyrlægerne oplever en øget forekomst af lopper:

– Der er ingen tvivl om, at loppesæsonen er kraftigt udvidet. Jeg vil endda sige, at der er loppesæson fra den 1. januar til den 31. december hvert år. Vi får et stigende antal henvendelser om lopper året rundt her i klinikken, og tidligere var disse henvendelser mere i afgrænsede perioder om foråret og om efteråret. Det er blevet mere udlignet, fortæller dyrlæge Johan Mikkelsen fra Åbyhøj Dyreklinik.

Den udvidede loppeperiode har ifølge Johan Mikkelsen også skabt et større behov for en præcis diagnosticering og målrettet behandlingsindsats:

– Det kan være svært at påvise lopperne på din hund, da de ikke opholder sig i pelsen ret længe. Et sikkert tegn på lopper er kløe, og med en tættekam plus fugtigt trækpapir kan man identificere loppernes ekskrementer, som har en rødbrun farve, udtaler dyrlæge Johan Mikkelsen.

Pas på omgivelserne

De voksne lopper lever af blod, som de suger fra værtsdyret. Larverne derimod lever af organisk materiale (også tørrede loppeekskrementer), som de finder i omgivelserne. Hunlopperne kan lægge op mod 25 æg om dagen på værtsdyret. Æggene drysser herefter ud i omgivelserne og udklækkes relativt hurtigt under de rette temperaturforhold.

– Langt størsteparten af lopper findes i omgivelserne, altså i revner og sprækker i gulvet og på gulvtæpper, plaider osv. Derfor er det vigtigt med en kombinations-behandling med en målrettet rengøring af hjemmet og et effektivt loppemiddel. Det kræver stor tålmodighed at komme lopperne til livs, og hunden vil formentlig opleve en restkløe efter behandlingen, pointerer dyrlæge Johan Mikkelsen.

Hvis man først har konstateret lopper, anbefaler Johan Mikkelsen en målrettet indsats i 3-6 måneder med et loppemiddel og en grundig rengøring af de steder, hvor hunden opholder sig i hjemmet. Der skal gerne støvsuges et par gange i ugen, og hundens tæpper skal vaskes ved mindst 60 grader i vaskemaskinen eller alternativt kommes i fryseren. Det hele handler om at bryde loppens livscyklus og sikre sig, at den ikke opformerer sig yderligere.

– Det er en smagssag, om man vil forebygge eller helbrede. En forebyggende behandling med et spot-on middel bliver ofte anvendt, men hundeejeren skal sikre sig, at kæledyret ikke er allergisk over for midlet. Derudover findes der også "p-piller" til lopper, som kan forhindre yderligere opformering. Under alle omstændigheder er det en god idé at spørge dyrlægen eller apoteket til råds først, lyder meldingen fra dyrlæge Johan Mikkelsen fra Åbyhøj Dyreklinik.

Gå på apoteket

På apoteket finder du de rette produkter mod loppeangrebet, og der følger altid gode råd og vejledning med:

– I Danmark har vi lopper hele året rundt, og kæledyrsejere henter blandt andet deres loppemiddel på apoteket. Vi står klar til at rådgive om både den forebyggende og helbredende indsats i loppekrigen. Det gælder jo om at vinde krigen med de rette loppemidler, den rette viden om loppernes levevis, rengøring af hjemmet og ikke mindst en stor portion tålmodighed, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Gode råd til loppebekæmpelse

  • Spørg på apoteket eller hos dyrlægen om det rette loppemiddel
  • Husstandens kæledyr skal alle være i behandling, og det er mest praktisk at behandle dem samtidigt – også "dyrevenner", som kommer på besøg
  • Støvsug i og omkring kæledyrets kurv eller favoritplads for at fjerne æg, larver og fremkomne lopper
  • Vask (på 60°C) alle tæpper, puder og andet, som kæledyret ligger på eller læg evt. tingene i fryseren et par døgn
  • Husk at følge loppemidlets anvisning nøje og sørg for at genbehandle inden for den periode, som er angivet på midlet
  • Tjek jævnligt kæledyret med en tættekam

Kilder: www.mst.dk (Miljøstyrelsen), www.netdyredoktor.dk, www.dyrlægevagten.dk og www.dpil.dk (Skadedyrslaboratoriet)

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen