Lad ikke ferien stresse dig Se relaterede produkter

Lad ikke ferien stresse dig

Vinterferie bør være en tiltrængt pause fra arbejdslivets stress og jag. Men mange knokler så meget på op til ferien, at de næsten ikke når at slappe af.

Danskere holder vinterferie i uge 7 eller 8, og omkring 200.000 tager hvert år på skiferie. Der er en del at huske på forud for en skiferie for hele familien, uanset om I kører selv eller sætter jer i et fly. Hvis der er børn med, er der endnu mere at huske på. Har alle det rette skitøj? Er der styr på skileje og liftkort? Hvad med pas og sygesikring? Hvordan får vi plads til alt det varme tøj, hvis vi forlader et næsten forårslunt Danmark? Hvad er børnenes forventninger, og kan vi indfri dem?

Dit system er autonomt

Og hvad med arbejdet? Har du overhovedet tid til at holde ferie? Mange knokler løs i ugerne op til ferien for at få de sidste opgaver klaret, mens de også skal huske at få styr på alt det nødvendige til ferien. Der er en tro på, at når de endelig sidder i flysædet, på Oslo-båden eller i bilen på vej ad de tyske motorveje, kommer roen. Så skal der slappes af. Men sådan fungerer vores hjerne ikke.
Hele systemet er autonomt, så hvis du har kørt i højeste gear i mange dage, tager det tid for kroppen at geare ned igen. Kroppen og hjernen er i alarmberedskab, så du føler dig rastløs, når du burde slappe af. Benene hopper under bordet, og hjernen kværner løs med arbejde.

Kan forventningernes indfris?

Egentlig er ferie en lidt spøjs konstruktion. I de fattigere egne af verden er begrebet ukendt, og din hjerne og krop har ikke noget særligt fysiologisk behov for at holde ferie. Du har brug for tilstrækkeligt med søvn og hvile i hverdagen, men din krop har ikke noget udtalt behov for at holde fri fra arbejdet i uger ad gangen.

Alligevel ser du sikkert frem til ferien. Der er bestemt heller ikke noget skadeligt i at få mere tid til familie og venner – eller blot til at glo lidt ud i luften. Men alt for ofte er der nogle både bevidste og ubevidste forventninger til ferien, som i sidste ende er svære at indfri. Når du booker en ferie, begynder billederne allerede at dukke op i hovedet. Du visualiserer alt det gode, ferien skal byde på, og glemmer alt om det, der kan bryde forstyrrende ind i idyllen. Det er menneskeligt, og forventningen glæde er som bekendt også altid den største. Men det kan gøre dig bitter, trist og stresset, når forventningerne ikke indfris, og hvis du samtidig har haft spenderbukserne på og presset privatøkonomien lidt rigeligt, kan de følelser fylde endnu mere.

Gear ned på arbejdet

Ofte tales der om ”at få batterierne ladet op”, når emnet er ferie. Hvis din ferie skal leve op til den hensigt, skal du holde dig på afstand af de ovennævnte faldgruber. Det gør du blandt andet ved at geare ned på arbejdet i den sidste uge før ferien. Du behøver ikke være mindre produktiv, men hvis du lever af kontorarbejde, kan du med fordel blive endnu mere struktureret. Slut hver arbejdsdag af med at rydde op i hovedet og på skrivebordet. Lav et stykke papir, hvor du skriver det, du ikke nåede i dag og det, du gerne vil nå i morgen. På den sidste arbejdsdag laver du tilsvarende en liste over de ting, du skal gribe fat i efter ferien. Når de er fældet ned på et stykke papir, er de ude af hovedet.

Rejs uden planer og forventninger

Prøv, om du kan undgå forventninger til ferien. Det kan være svært, men hvis du magter at tage af sted på ferie helt uden forventninger, vil du blive langt mere overrasket over alt det gode, ferien byder på. Du vil også blive langt mindre skuffet, hvis saunaen er ude af drift eller der ikke er bacon på buffeten.

Undgå at planlægge for meget. I ferien skal du være til stede i nuet, og det er egentlig ligegyldigt, om du når alle de ting, dine forventninger afkræver. Hvis du ikke når det i år, når du det måske næste år. Træf først beslutninger om, hvad der skal ske de enkelte dage, når du står op om morgenen. Mærk efter, hvad du egentlig har lyst til. Det bør være feriens styrke: At arbejdslivets stramme kalender er afløst af frit valg på alle hylder.

Få hjælp på apoteket

Hvis du har svært ved at falde ned og slappe af, har apoteket en række naturlige produkter, der kan hjælpe. Baldrian-humle-tabletter kan være nyttige, hvis du har svært ved at falde til ro. Dråber med citron og ingefær kan også hjælpe. Besøg apoteket, hvis du vil have mest muligt ud af din ferie.

Her finder du en række naturlige produkter, der kan hjælpe med at falde ned og slappe af. 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen