Kom lusene til livs! Se relaterede produkter

Kom lusene til livs!

Skolestart er højsæson for lus. Du får her nogle råd til, hvordan du opdager lusene i tide og slipper af med dem igen.

Ferien er overstået, skoletaskerne skal pakkes, madpakkerne skal smøres og børnene skal tilbage i klasselokalet. Det er blevet tid til skolestart, men det betyder desværre også højsæson for luseangreb. Mange børn har nemlig lus med, når de starter i skole efter sommerferien. Det kan skyldes, at forældre ikke har været ligeså opmærksomme på problemet i ferien.

Når børn leger sammen, har de ofte tæt fysisk kontakt, og det giver lusene mulighed for at vandre fra det ene barnehoved til det andet. Derfor er det især børn i alderen 3 til 10 år, der får lus. Og skolen, hvor mange børn er samlet, er et mekka, hvor lusene kan brede sig.

Jo længere hår, jo større risiko er der for luseangreb – simpelthen fordi, at langt og tæt hår er gode forhold for lusene, som lever, hvor der er fugtigt og varmt. Men har dit barn kort hår, er det alligevel ikke skånet – sagen er, at alle kan få lus.

Tjek jævnligt dit barn for lus

De fleste kender nok symptomerne. Hovedbunden klør og klør, og det vil bare ikke stoppe. De små insekter lever af vores blod, og for at blodet ikke skal størkne, spytter de et stof ind i blodet, som hos mange giver kløe og irritation i hovedbunden. Kommer du ikke lusene til livs, formerer de sig – og hovedbunden bliver endnu mere levende – og klør endnu mere.

Det er altså vigtigt at sætte ind med det samme, lusene har indtaget dit barns hår. Det er dog ikke alle, der kan mærke lusene. Derfor er det en god idé – især efter sommerferien – at tjekke dit barn for lus en gang om ugen. Det gør du ved hjælp af en tættekam, som du fører gennem håret fra hovedbund til hårspids. Fugt først håret og kom balsam i – det får lusene til at sidde stille og gør det nemmere at redde håret igennem.

Bank tættekammen på et hvidt underlag og undersøg for lus og æg. Finder du æg, men ingen levende lus, bør du kontrollere håret ekstra grundigt de kommende uger. Finder du derimod levende lus, skal du sætte ind med behandling.

Gå til kamp mod lusene

Der findes mange husholdningsråd til at bekæmpe lus som teatree-olie, rosmarin-olie og loppemidler til hund og kat. Men der er ingen videnskabelig dokumentation for, at disse midler virker. I stedet kan nogle midler indeholde stoffer, som kan have uønsket virkning på mennesker.

Brug derfor kun lusemiddel, der er godkendt til formålet og kun, når barnet har levende lus i håret. Suppler gerne behandlingen med at kæmme håret. Det er tidskrævende og kræver grundighed, men det er en effektiv metode. Husk dog altid at starte fra hovedbunden, hvor der er flest lus.

I tiden efter behandlingen bør du fortsætte med at kæmme håret hver anden dag. På den måde undgår du, at nyudklækkede lus bliver gamle nok til at parre sig og lægge nye æg.

Hvis du vil være sikker på at komme rigtig fra start med behandlingen, kan du altid få rådgivning på dit apotek. Se vores udvalg af tættekamme og lusemiddel her

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen