Juleballade i maven? Se relaterede produkter

Juleballade i maven?

Julens store måltider kan give trængsel i maven. Særligt hvis du ikke får nok vand og mavevenlige fibre, kan du opleve forstoppelse.

Nogle bliver kortvarigt forstoppet, når de er på ferie, har været syge eller har spist forkert eller for meget. Især hvis du ikke får nok vand, og din kost er fattig på mavevenlige vandopløselige fibre, kan du opleve at få svært ved at komme på toilettet. Du kan hjælpe din fordøjelse på vej ved at ledsage julens måltider med en portion fornuft. Spis ikke for meget ad gangen, og tyg din mad ordentligt. Jo mere arbejde din mund gør, des lettere har maven ved at gøre arbejdet færdigt. Drik også godt med vand, og skær ned på mængden af kaffe og alkohol.

Kombinationen af få fibre, for lidt vand og for meget mad på en gang kan gøre maven træg og utilpas. De mavevenlige fibre fra fuldkornsmel, gryn, frugt og grønt kan hjælpe din mave med at arbejde. Disse fibre giver tarmindholdet fylde og stimulerer derved tarmbevægelserne. Vær opmærksom på, at de grove fibre fra hele kerner kan skabe problemer med fordøjelsen. Maven kan ikke nedbryde dem, og de passerer langsomt gennem tarmen. Hos nogle kan de hobe sig op og skabe propper. Også bælgfrugter, mandler og nødder kan være en hård nød at knække for nogle maver.

Du kan hjælpe din fordøjelse på vej med motion og bevægelse i det daglige. Fysisk aktivitet stimulerer nemlig tarmenes bevægelser. Særligt før og efter et stort måltid kan du have gavn af at sætte skub i krop og fordøjelse med motion. Oplever du vedvarende eller tilbagevendende forstoppelse, kan det skyldes, at du har en stillesiddende livsstil. Det kan også skyldes, at du undertrykker trangen til at gå på toilettet, tager medicin eller lider af en sygdom. Tal derfor med din læge, hvis forstoppelse varer i flere dage eller kommer igen og igen, uden at du kender årsagen.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen