Hvornår er du klar til at dyrke sport? Se relaterede produkter

Hvornår er du klar til at dyrke sport?

Langt de fleste sportsskader skyldes overbelastning af kroppen, når du træner for hårdt eller forkert over en længere periode. Men ved at lytte til kroppen, reagere hurtigt på signalerne og ændre træningsintensiteten kan det som oftest lade sig gøre at vende tilbage til normaltilstanden.

 

Skade rimer på smerte

Sportsskader og smerter hænger uløseligt sammen. Skaden er ikke nødvendigvis genoprettet, når smerten er forsvundet, Derfor påbegynder mange sportsfolk aktiviteterne for tidligt, hvor symptomerne er ved at aftage, men hvor det beskadigede væv endnu ikke er intakt*. Det beskadigede væv har imidlertid brug for mere tid til at hele:

– Det gælder om at være tålmodig, når man begynder genoptræningen. Kroppen har brug for en lang restitutionsperiode, som afhænger af skadestypen. Styrken i det beskadigede væv er ikke genvundet, når man er smertefri, men først når hele strukturen er genoprettet i det berørte område, fortæller fysioterapeut Birgitte Sander, der er specialist i sportsskader.

 

God og dårlig smerte

Birgitte Sander pointerer at smerter opfattes forskelligt fra person til person. Hvis man blot er lidt øm og brugt efter træningen er det ifølge Birgitte Sander en "god" smerte, mens den moderate og svære smerte er en "dårlig" smerte, der kalder på træningspause og lindrende behandling.

– Det, der kendetegner en kommende overbelastningsskade, er først og fremmest smerterne. Dybe og murrende smerter der kommer og går er oftest sikre tegn på en begyndende overbelastningsskade, og oplever man hvilesmerter og smerter om natten, er det en god idé at opsøge en læge. Stive led om morgenen er også et advarselstegn, pointerer fysioterapeut Birgitte Sander.

 

Forskellige helingstider

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at genoptræne vævet efter en skade. Muskelvæv heler på 2-8 uger, knoglevæv på 6-12 uger og sener, ledbånd og brusk kan strække sig op til mellem 25-50 uger, inden man igen kan træne på fuld styrke. Derfor er det afgørende at genoptræne systematisk og kun langsomt øge belastning og intensitet i træningen:

– Det handler om at lytte til kroppen og langsomt øge niveauet. Læg maksimalt 10 % til pr. træningsuge af eksempelvis distance eller hastighed – ikke begge dele – og sørg for at varme godt op og spænde ud efter aktiviteten. Dertil kommer, at det rette udstyr til den rette aktivitet altid er en vigtig faktor i enhver genoptræning, understreger Birgitte Sander.

 

Løb på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd og produkter til forebyggelse og behandling af overbelastningsskader. Apoteket tilbyder et bredt udvalg af kvalitetsprodukter og udstyr til løbetræningen:

– Lige nu mærker vi en stor efterspørgsel på produkter til sport, ikke mindst løbetræning. Vi tilbyder en bred vifte af produkter til formålet, uanset om det gælder forebyggelse eller behandling af skader. Det kan være alt fra støttebind til knæet, over smertestillende præparater eller massageolie til ømme muskler. Vi har et stort udvalg af specialprodukter og giver rådgivning med afsæt i den enkeltes situation, udtaler apotekspersonalet.

Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

 

Gode råd – forebygge overbelastningsskade

 • Lyt altid til kroppen
 • Varm grundigt op, hvilket "smører" leddene og aktiverer nervesystemet
 • Stræk godt ud efter træningen
 • Husk det rette udstyr til den rette aktivitet
 • Øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10 % om ugen)
 • Søg professionel behandling hos læge eller fysioterapeut, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder efter du har holdt pause

 

Gode råd til at behandle overbelastningsskade

 • Skær kraftigt ned på træningsmængden og belastningen (til under det halve)
 • Hold evt. pause for at lade kroppen restituere
 • Vær tålmodig
 • Find alternative træningsformer i forhold til den eller de sportsaktiviteter, du plejer at dyrke
 • Skift slidt udstyr
 • Øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10 % om ugen)
 • Søg professionel behandling hos læge eller fysioterapeut, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder efter du har holdt pause

 

Kilder: www.netdoktor.dk, www.sundhedsstyrelsen.dk og www.sundhed.dk (Patienthåndbogen) og www.genoptraeningsportalen.dk


* Se artiklen "Genoptræningsprincipper" på www.genoptraeningsportalen.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen