Har du fået en på tuden? Se relaterede produkter

Har du fået en på tuden?

Når du er forkølet, bliver du især ramt i næsen. Forkølelsesvirus trænger ind i næseslimhinden, som kommer på overarbejde, hæver op og bliver rød. Der kommer også rigeligt sekret, som generer både dig og virusserne.

Det starter med nys og løbenæse. Derefter bliver næsen tæt, og du mister måske din lugtesans. I begyndelsen er sekretet fra næsen tyndt og klart. Efter nogle dage bliver det tykt og uklart. Det er ikke kun på grund af sekret, at du bliver tilstoppet og får svært ved at trække vejret gennem næsen. Det skyldes også, at din næseslimhinde hæver op. Slimhinderne er på overarbejde i kampen mod forkølelsesvirus og forsøger at afstøde fjenden. Våbnet er en inflammation, hvor ekstra celler og blod kommer til.

Den øgede sekretion har til formål at rydde op og gøre livet surt for de uvelkomne vira. Desværre gør kampen mod virus også livet surt for dig. Du kan ikke nedsætte produktionen af slim, men du kan dæmpe hævelsen i slimhinden med en næsespray mod stoppet næse. Den får de små blodkar i næseslimhinden til at trække sig sammen, så luften kan passere, og du igen kan trække vejret ubesværet. Især før sengetid og til natten kan det være rart at bane vejen for luft.

Næsespray mod stoppet næse

En næsespray mod stoppet næse skaber plads til, at luften kan passere. I nogle tilfælde kan den også nedsætte risikoen for, at der støder bihulebetændelse til. Du må højst anvende den i en uge ad gangen. Ellers risikerer du, at din næseslimhinde bliver vænnet til påvirkningen, og at medicinen får den modsatte effekt. Spørg på dit apotek om brugen af næsespray.

Du kan også lindre gener i næsen ved at skylle næsen med saltvand. Det fås som næsedråber og som næsespray. Om natten er det en god idé at hæve hovedgærdet i din seng og bruge ekstra hovedpuder. Forsøg at holde dig oppegående i dagtimerne, hvis du er meget plaget af stoppet næse.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen