Astma, allergi, høfeber, forkølelse

 

 

Har du allergi på kryds og tværs?

Hvis du har allergi over for pollen, kan der også være visse fødevarer, du ikke tåler. Det kaldes krydsreaktioner.

Hvis du har allergi over for pollen, kan du opleve at få allergiske reaktioner, når du spiser fødevarer, der indeholder stoffer, der ligner dem i pollen. Det kan være frugter, grønsager, nødder og krydderier. Er du allergisk over for birkepollen, kan du for eksempel få en allergisk reaktion, når du spiser hasselnødder, kiwi eller selleri. Dette kaldes en krydsreaktion. De mest almindelige symptomer er kløe og let hævelse i mund, svælg og på læberne. Nogle kan mærke kløen helt ud i ørerne.

Den allergiske reaktion er din krops forsøg på at skille sig af med de stoffer, den ikke bryder sig om - nærmere bestemt de bittesmå proteinstoffer, der findes i pollen og fødevarer. For at forstå din krops reaktion, skal du forstå, at dit immunforsvar er udviklet til at genkende fremmede proteinstoffer, der findes på overfladen af virus og bakterier. Det er helt afgørende for din overlevelse. Men i tilfældet med ufarlige proteinstoffer i pollen og fødevarer tager kroppen fejl.

I langt de fleste tilfælde er den allergiske reaktion mild og harmløs. Men i sjældne tilfælde kan der komme pludselige og kraftige hævelser i svælg og hals. Du skal da søge læge med det samme. Ellers er den vigtigste forholdsregel, at du undgår de fødevarer, du ikke tåler. Det kan nogle gange være nok at opvarme fødevarerne, da opvarmningen forandrer proteinstofferne. Oplever du kraftige allergiske reaktioner på fødevarer, så tal med din læge. Du kan læse mere om pollenallergi og mad på astma-allergi.dk og på foedevareallergi.dk.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen