Helse, sundhed og velvære

 

 

Giv din mave en god jul

Julens måltider kan drille maven og give ubehag i form af forstoppelse og diarre. Har du tendens til mavedrillerier, så gå uden om de fedeste julesager. Og vær opmærksom på hygiejnen, når du går til en buffet.

Venter der et julebord med fed mad og alkohol forude, så vær god ved dine mave, før du går ombord. Kombinationen af få fibre, meget fedt og meget mad på en gang kan gøre din mave utilpas. Måske vil du opleve ubehag som kvalme, oppustethed, sure opstød, halsbrand eller forstoppelse, når du har taget for dig af retterne ved julefrokosten. Det kan skyldes, at fede fødevarer opholder sig længere tid i mavesækken, og at alkohol nedsætter fedtforbrændingen. Din krop når ikke at nedbryde de store mængder fedt, som derfor passerer ufordøjet, giver fedt i blodet og får kroppen til at frigive ekstra fordøjelsesenzymer og -hormoner. Det kan gøre dig utilpas.

Du kan forsøge at afbalancere julefrokosten med mavevenlige fibre fra frugt, grønt, groft brød og andre fuldkornsprodukter før og under måltidet. Det giver maven noget godt at arbejde med. Det giver samtidig bedre betingelser for de gode mælkesyrebakterier i tarmene. Du bør også drikke godt med vand før og efter julefrokosten.

Da julens måltider desværre også indebærer risiko for smitte med virus via store buffeter, bør du holde en god hygiejne, når du håndterer og spiser maden. Den største kilde til smitte med mavevirus er ofte gæsterne selv. Hold derfor god håndhygiejne og undlad at gå til en buffet, hvis du selv lige har været syg. Roskildesyge kan smitte to dage efter, symptomerne er slut. Ofte sker smitte via hænder og serveringsgrej. Serveringsgrej, der glider ned i et fad og fiskes op med hænderne igen er for eksempel en nem kilde til smitte.

Hold god hygiejne ved julebuffeten

Mad kan overføre smitte med bakterier og virus, som kan føre til diarre. Smitten kan komme fra de mennesker, der tilbereder maden, og fra de, der tager af maden.

Vis derfor dig selv og andre det hensyn at vaske hænder grundigt, før du tilbereder mad eller går ombord i en buffet.

  • Vask hænder, før du går til en buffet eller til bords
  • Vask hænder efter hvert toiletbesøg
  • Brug serveringsgrej, og spis/tag ikke mad med fingrene
  • Hold om serveringsgrejet med en serviet
  • Hold om skær-selv-brød med et klæde, når du skærer

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen