Ferievanerne kan være hårde ved  maven Se relaterede produkter

Ferievanerne kan være hårde ved maven

Ferietid betyder også ekstra forkælelse. Der bliver spist lidt flere is, drukket lidt mere sodavand, og burgere og hotdog står oftere på menuen, end normalt. Måltiderne bliver måske forskudt, nogle bliver sprunget over, og på andre tidspunkter bliver der spist lidt ekstra. Men når dagsrytmen og kostvanerne ændrer sig, kan din mave svare igen med forstoppelse og mavekneb. Derfor er det vigtigt, at du lytter til din mave på ferien. 

Drik rigeligt med vand

Drikker du for lidt, kan din mave gå i stå. Husk derfor at drikke halvanden til to liter vand hver dag – og ekstra på de varme sommerdage. Hold også igen med kaffe, søde drikke og alkohol, da vand er det bedste for kroppen – ikke mindst for maven.  

Husk fibrene

Fed og sukkerholdige fødevarer skaber ubalance i tarmsystemet. Hjælp din mave ved at spise frugt, grøntsager og groft brød, som indeholder mange fibre. Der skal selvfølgelig være plads til at forkæle sig selv og børnene lidt mere, når det er ferie. Men hold igen med store og fede måltider. Spis i stedet hyppigt og små, lette måltider. Husk at nyde maden og tygge godt. 

Bevæg jer hver dag 

Hvis du ligger for meget på solstolen eller sidder for meget på terrassen kan maven også gå i stå. Sørg derfor for at lave aktiviteter i løbet af dagen, så både I og tarmene får motion. Cykel en tur ud til stranden eller leg fangeleg i haven. Kun fantasien sætter grænser.  

Gå på toilettet, når trangen melder dig

Går du og holder dig, har du også lettere tendens til forstoppelse. Selvom der sker mange ting i ferien, der er sjovere end at gå på toilettet, så sørg for at besøge det lille hus, når trangen melder sig.  

Hjælp maven på vej

Er du først blevet forstoppet, kan det være svært at sætte skub i maven igen. Heldigvis findes der mange produkter, der kan hjælpe fordøjelsen i gang. Det kan være, at din mave har brug for fibre til at regulere fordøjelsen, eller det kan være, den skal have mælkesyrebakterier til at normalisere tarmfloraen. Forhør dig på dit apotek. De hjælper med at finde de produkter, din mave har brug for. Find et udvalg her.  

Kilde: Netdoktor.dk 

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen