Er du tvunget i knæ af din sport? Se relaterede produkter

Er du tvunget i knæ af din sport?

De fleste mennesker kan blive enige om, at sport er en sund fritidsbeskæftigelse med en række positive indvirkninger på krop og sjæl. Desværre har de fleste sportsgrene ofte en tro følgesvend, nemlig sportsskader - og følgesvenden er ikke så nem at slippe af med, når først skaden er sket.
Sportsskader er et udbredt fænomen herhjemme og de hører til blandt de mest forekommende fritidsulykker i Danmark. 

Knæ i farezonen

En sportsskade kan ramme både knæ, hofte, skulder, ryg, albue, fod, ansigt og andre legemsdele. En fælles Nordisk undersøgelse viser, at knæet er den mest udsatte legemsdel på kroppen, da 50 ud af 230 adspurgte respondenter (svarende til 22%) har oplevet led- eller muskelsmerter i knæet ved sportsudøvelse*.

Snigende sportsskade

Det kan se voldsomt ud, når en fodboldspiller tackles hårdt, når en håndboldspiller vrider om på foden eller en rytter falder af hesten. Denne akut opståede sportsskade kræver hurtigt førstehjælpsindsats umiddelbart efter hændelsen**. I mange tilfælde er det dog ikke en akut skade, men en længerevarende overbelastning af led, sener eller muskler, der er årsagen til skaden:
- En skade kan komme snigende efter en længere periode, hvor det måske ellers er gået meget godt med træningen. Måske har vi ignoreret en let smerte eller ømhed flere gange og fortsat træningen. En dag kommer vi så til et punkt, hvor kroppen reagerer på de gentagne forkerte belastninger, fortæller autoriseret fysioterapeut Birgitte Sander.

Mere ekstreme udfoldelser

Birgitte Sander fremhæver, at den moderne livsstil har medført langt mere aktivitet end tidligere og samtidig med mere ekstreme fysiske udfoldelser i form af eksempelvis iron man, barfodsløb og marathon i strandsandet. Den slags aktiviteter belaster i særlig grad vores krop, herunder også knæ, ben og fødder og stiller anderledes store krav til både teknik, fysik og forberedelse.
- Vores ankelled og knæ er skabt til at bære vores krop og er udsat for en stor belastning, når vi eksempelvis løber meget. Knæet er en kompliceret størrelse med mange enkeltdele, der skal arbejde sammen under anstrengelserne - og derfor er det vigtigt at træne afbalanceret, målrettet og vedvarende for at styrke knæet - så kan op til 80% af skaderne undgås, pointerer Birgitte Sander.

Husk styrketræningen

Udover styrketræningen anbefaler Birgitte Sander at man dels laver balanceøvelser for knæet med træning på et vippebræt, hvilket styrker alle knæets dele. Samtidig er det afgørende at få lavet en løbestilsanalyse, så man er sikker på, at ens løbesko og øvrige udstyr passer til den eller de aktiviteter, man har gang i:
- Det er altid en god idé at få råd, hjælp og vejledning af en fysioterapeut, løbetræner eller anden ekspert på området. Det er afgørende at starte træningen langsomt op, lytte til kroppens signaler undervejs - ikke mindst smerteniveauet - og følge instruktionerne. Man må ikke glemme styrketræningen parallelt med hovedaktiviteten. Dette giver de positive og forhåbentlig skadesfri sportsoplevelser, slutter Birgitte Sander.

Løb på apoteket

På apoteket kan du altid hente gode råd og de rette produkter til forebyggelse og behandling af sportsskader. Apoteket tilbyder et bredt udvalg af kvalitetsprodukter og udstyr til mange forskellige sportsgrene:
- Der bliver hele tiden udviklet nye produkter til beskyttelse og støtte til stadig flere typer af sportsaktiviteter. Vi sørger for at have de relevante produkter på hylderne og det gælder alt fra knæ- og albuebandager, over støttebind og til smertestillere og massageolier. Vi dækker hele spektret af produkter til sportsskader og yder altid kvalificeret rådgivning i forhold til den enkeltes situation, udtaler apotekspersonalet.
Vil du vide mere? Kontakt dit lokale apotek.

Sådan undgår du sportsskader

  • Varm op i forhold til de muskelgrupper, du vil udfordre og husk udspænding efter træningen
  • Lyt til din krop, hold et par dages pause, hvis du har kraftig ømhed eller smerte
  • Husk at restituere, herunder at få rigeligt med søvn, mad og vand
  • øg træningsmængden i små etaper (maksimalt 10% om ugen)
  • Søg professionel behandling, hvis du oplever smerte, som ikke forsvinder efter du har holdt pause
_______________________________________________________________________________________________________________________________________
* Undersøgelse af brug af støttebandager foretaget af den finske virksomhed Taloustutkimus Oy, august 2013 for 3M Norden.
** Her tænkes på RICE-princippet, R (Rest) giv ro og stop aktiviteten, I (Ice) nedkøl med is, C (Compression) tryk på skaden med støttebandage og E (Elevation) op over hjertehøjde med det hævede område.

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen