Brug håndkøbsmedicin med omtanke Se relaterede produkter

Brug håndkøbsmedicin med omtanke

Er nikotintyggegummi medicin? Ofte bliver håndkøbsmedicin ikke opfattet som medicin. Halvdelen af danskerne tænker ikke, at medicin også omfatter næsespray. Men både næsespray og nikotintyggegummi er medicin og kan være skadeligt, hvis man ikke anvender det korrekt.

Håndkøbsmedicin er nemt at købe. Det er tilgængeligt på hylderne i et hvert supermarked. Det er ikke sværere at skaffe end en pakke cornflakes eller en liter minimælk. Alligevel kræver det mere omtanke at lægge hovedpinepiller og næsespray ned i indkøbskurven. Det er nemlig ikke bare en almindelig dagligvare, der er tale om. Det er medicin.

Selvom det er let tilgængeligt, er det ikke nødvendigvis let anvendeligt. Indlægssedlen bliver ikke mindre vigtig af, at medicinen er købt i brugsen. Bruger man håndkøbsmedicinen forkert, kan det medføre bivirkninger.

Svært at stoppe

Alt for mange bruger deres næsespray forkert med den konsekvens, at de skader sig selv. Godt over halvdelen af de danskere, der tager nikotintyggegummi, bruger mere end anbefalet.

De to former for håndkøbsmedicin, næsespray og nikotintyggegummi, kan begge skabe afhængighed. Hvis du strækker forbruget af nikotintyggegummi længere end den anbefalede begrænsning, kan det blive sværere at stoppe igen. Og går du over gevind med dit forbrug af næsespray og fortsætter efter de anbefalede 10 dage, kan det medføre en permanent tilstopning af næsen.

Håndkøbsmedicin er medicin

En del af forklaringen på, at mange ikke bruger håndkøbsmedicin korrekt, er at de simpelthen ikke opfatter det som “rigtig” medicin.

YouGov har fortaget en undersøgelse for Danmarks Apotekerforening, der viser at kun 19% opfatter næsespray som medicin. Det kan være medvirkende til, at folk ikke anvender det med samme omtanke som receptpligtigt medicin.

Find apotekets udvalg af håndkøbsmedicin her: Spørg på apoteket, hvis du er i tvivl – der er altid rådgivning af hente fra uddannede fagfolk, der gerne vejleder og hjælper med at tyde indlægssedlen.

Kilde: www.magasinethelse.dk

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen