Svømmer du i fisk? Se relaterede produkter

Hvordan får du Omega-3 fedtsyrer?

Du har sikkert hørt det mange gange før. Du skal spise fisk og fiskepålæg flere gange om ugen. Havdyrene indeholder nemlig Omega-3 fedtsyrer, som din krop er afhængig af og ikke selv kan danne.

Omega-3-fedtsyrer er livsvigtige og nødvendige for en masse processer i din krop. Du skal have tilført dem gennem din kost, for din krop kan ikke selv danne dem. Gode kilder til Omega-3 er fisk, skaldyr, valnødder, hørfrø og græskarkerner. Der er dog forskel på Omega-3-fedtsyrer. Dem fra fisk er særligt gode for din krop, fordi fiskeolie har nogle langkædede umættede fedtsyrer - kaldet EPA og DHA - som er ekstra værdifulde. De nedsætter dit blods indhold af triglycerid, som er en type fedt, der øger risikoen for hjertesygdomme. EPA og DHA kan også rykke fedtsyrerbalancen i blodet i en positiv retning, så visse betændelsesreaktioner dæmpes. De har dog ingen effekt på indholdet af kolesterol i blodet.

Fisk er bedst

På grund af Omega-3-fedtsyrernes livsvigtige betydning for kroppen, tilsætter man i dag Omega-3 til en del fødevarer. Det kan være i brød og fedtstoffer. Man fodrer også visse dyr, som leverer fødevarer til os, med et foder rigt på Omega-3. Men her er som regel tale om de kortkædede Omega-3-fedtsyrer (ALA) fra plantekilder, som er knap så værdifulde for kroppen, som de langkædede fra fisk.

Hvis du vil have de langkædede Omega-3-fedtsyrer gennem din kost, så skal du sætte fisk på menuen flere gange om ugen. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 200-300 gram fisk hver uge. Især de fede fisk som laks, sild, ål, makrel og sardiner er rige på omega-3. Du kan også få det fra torskerogn og skaldyr. Fisk giver dig samtidig andre vigtige næringsstoffer som jod, selen og D-vitamin. Er du i tvivl, om du får fisk nok, kan du supplere med et kosttilskud.

>> Her kan du købe kosttilskud med Omega-3 fedtsyrer fra apotekeren.dk online

Få mere faglig viden her

Tilbage til toppen